Читај ми!

Odgovori lekara, 18. 1. 2014.

Lekari Doma zdravlja „Savski venac“ i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ odgovaraju na Vaša pitanja samo na sajtu RTS-a sredom i subotom.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Poštovani čitaoci iz nedelje u nedelju dobijamo sve više Vaših pitanja. Hvala Vam na ukazanom poverenju.

Vaša RTS onlajn ordinacija i dalje će rešavati Vaše zdravstvene nedoumice. Uključićemo lekare i drugih zdravstvenih ustanova, a planiramo i nove rubrike. Zato čitajte „Savete lekara“.

Savet subote: Evropska nedelja prevencije raka grlića materice počinje 19. i trajaće do 25. januara. Svake godine od ovog karcinoma oboli 60.000 žena, a premine 30.000. Bolest se može sprečiti ako odete kod lekara na vreme. Zato je savet svim ženama da odlaze redovno kod ginekologa.

Pitanje: Noćima ne spavam. Mislim da su razlozi privatni i poslovni problemi koje imam. Šta da radim? Da li da pijem lekove ili da probam nešto drugo? (D.P)

Odgovor: Nemogućnost spavanja tokom noći naziva se nesanica ili insomnija. Uzroci nesanice su brojni, i najvažnije je ukloniti faktore koji ih izazivaju.

S obzirom na to da ste i sami prepoznali uzrok svog lošeg sna, pokušajte da rešite probleme na poslu i u privatnom životu.

Svaka nesanica koja traje više od mesec dana smatra se hroničnom i zahteva konsultaciju psihijatra koji će u odnosu na uzrok nesanice odrediti i najbolje terapijsko sredstvo.

Neophodna je i promena stila života, a to podrazumeva odlazak na spavanje u planirano vreme kao i ustajanje svakog jutra u isto vreme, bez obzira na to koliko ste časova odspavali prethodne noći. Krevet koristite samo za spavanje, ne dremajte preko dana, par sati pred spavanje izbegavajte alkoholna pića, kafu i slične napitke, ne pušite i naporne fizičke aktivnosti upražnjavajte najkasnije nekoliko sati pred odlazak u krevet.

Uklonite izvore svetla i zvuka koji vas mogu uznemiriti i u sobi za spavanje obezbedite prijatnu temperaturu. (Dr Sandra Mrđa)

Pitanje: Koliko često savetujete odlazak kod ginekologa? Pre dve godine sam imala loš nalaz PAPA testa i još nisam otišla na kontrolu. (S.L)

Odgovor: Papanikolau test je skrining metoda u okviru ginekološkog pregleda, koja ima za cilj rano otkrivanje prekanceroznih i kanceroznih promena ćelija grlića materice.

Američko udruženje za akušerstvo i ginekologiju (engl. Amercian College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG)) 2009. godine je preporučilo novo Uputstvo za primenu Papanikolau testa (koje se od 2010. primenjuje u SAD i Kanadi), u kome savetuje nešto drugačije termine za primenu Papanikolau testa (koji se razlikuju od onih u Srbiji).

Po preporuci ovog udruženja (navedenom u njihovom Uputstvu namenjenom edukaciji žena) testiranja treba raditi:

  • Prvi put nakon navršene 21. godine. Sa testom se može početi i ranije, samo ukoliko je osoba seksualno aktivna pre 21. godine života (ili tri godine nakon početka polnog odnosa).

  • Od 21. do 30. godine života na svake dve godine.

  • Posle navršene 30. godina života na svake tri godine, u kombinaciji s HPV testom.

  • Strogo individualno ili od 65. ili 70. godine života (po tom pitanju nije zauzet jasan stav struke) može se prestati sa testiranjem nakon tri normalna Papanikulau i HPV testa u poslednjih 10 godina života, izuzev ako kod pacijentkinje postoje faktori rizika koji uključuju seksualnu aktivnost, sa više partnera i postojanje poremećaja u prethodnom periodu života. (Dr Snežana Kalabić)

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво