Читај ми!

Odgovori lekara, 11. 01. 2014.

Lekari Doma zdravlja „Savski venac“ i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ odgovaraju na vaša pitanja na sajtu RTS-a sredom i subotom.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Poštovani čitaoci, i ove subote lekari Doma zdravlja „Savski venac“ odgovaraju na Vaša pitanja.

Savet subote: Da li ste znali da fizičkom aktivnošću štitite Vaše zdravlje? Ukoliko umereno vežbate, smanjićete rizik od dobijanja: srčanih bolesti, šloga, dijabetesa, depresije... Zato već danas idite u šetnju, vežbajte, vozite rolere.

Pitanje: Imam bol u donjem desnom delu stomaka uz konstantno podrigivanje. Ovi simptomi traju deset godina i u tom periodu sam radio sve moguće pretrage i nije mi ništa nađeno. Šta da radim, imam 40 godina? (D.D.)

Odgovor: U pismu navodite da tegobe traju 10 godina i da ste obavili sve moguće preglede. Ako je zaista tako i ako ste kompletno pregledani od strane nadležnog specijaliste bez pronalaska rešenja za Vaše tegobe, teško da ćemo ovim putem, samo na osnovu simptoma koje opisujete doći do prave dijagnoze. Ja ipak mislim da nedostaje neka karika u dijagnostici ili se Vi niste pridržavali saveta u vezi sa režimom ishrane, koji ste ipak morali dobiti od gastroenterologa. Predlažem da se javite Vašem izabranom lekaru koji ima uvid u dosadašnje lečenje i koji će sigurna sam savetovati dopunsku dijagnostiku. (Dr Milica Mugoša, Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitanje: Nekoliko dana me bole oči, a jedno oko i suzi. Ispirala sam ih čajem od kamilice i nema promena. Šta da radim? (Lj.N.)

Odgovor: Sve što ste sami mogli da uradite Vi ste već uradili. Sada je vreme da se javite oftalmologu, jer tegobe koje opisujete nisu dovoljne da bi ovim putem savetovali terapiju. Ipak je neophodno da se javite na pregled i da očni lekar da svoje mišljenje u vezi sa lečenjem. (Dr Milica Mugoša, Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitanje: Moja ćerka ima 13 meseci, a od pre tri meseca pojavio joj se ekcem na: licu, ruci i po gornjem delu tela. Beba je na rođenju imala najvišu ocenu i dobro je napredovala. Alergolog je utvrdio da ima atopijski dermatitis. Beba je alergična na: mleko i mlečne proizvode, pšenicu i brašno, bobičavo voće, svu vrstu kućne hemije, prašinu, grinje, čak i na Pavlovićevu mast. Učinili smo sve da uklonimo alergene, ishrana je promenjena i svi uzroci koji bi mogli da pogoršaju alergiju. Počela je da kašlje, nos joj curi, razdražljiva je, nervozna i gotovo da uopšte ne spava. Imala je dva tretmana detoksikacije, a treći je zakazan za dve nedelje. Šta da radimo? (D.O.)

Odgovor: Verovatno ste već sve pročitali o atopijskom dermatitisu, uklonili sve alergene i promenili ishranu, a promene na koži se ne povlače i kako kažete možda su i gore, a uz to se javljaju i druge tegobe. Tako je to sa atopijskim dermatitisom, teško je predvideti kada će se promene povući (obično do treće godine). Preduzeli ste sve što je do Vas, a opet ne možete ni dete držati pod staklenim zvonom. Mislim da je najbolje da sledite samo savete pedijatra u vezi sa ishranom i negom kože, jer oni u tome svakako imaju najviše iskustva i najbolji Vam savet mogu dati. (Dr Milica Mugoša, Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitanje: Nekoliko dana imam stolicu koja je praćena sluzom, a imam povremene bolove u stomaku. Da li neki biohemijski parametri iz krvi i urina mogu pokazati da nešto nije u redu sa ovim delom digestivnog trakta ili moram da uradim neke druge analize? (D.J)

Odgovor: Savetujem Vam da krenete sa posebnim režimom ishrane i da počnete da pijete probiotik. Uradite pregled stolice na bakterije, gljivice i parazite i pregled stolice na okultno krvarenje (FOBT test). Dalje lečenje ide uz konsultaciju sa gastroenterologom. Najčešće se savetuje kolonoskopija i biopsija sumnjivih delova debelog creva da bi se utvrdilo, da li postoji ozbiljniji poremećaj debelog creva. (Dr Sandra Mrđa, Dom zdravlja „Savski venac“).

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво