Читај ми!

Saveti lekara: Lice ogledalo zdravlja

Da li su suve i ispucale usne bezazlene? Da li je promene boje jezika opasna? Zašto je bistar pogled sinonim za zdravlje? Šta nam pokazuju akne? Da li ste znali da Vaš izgled govori o Vašem zdravlju.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Ogledalo vam nekada može reći i više od toga da li vam je frizura loša, šminka jaka, kravata nepravilnog oblika. Ako obratite malo više pažnje i zagledate se u oči, usne, podočnjake, kožu - možete nekada sprečiti razvoj pojedinih bolesti.

Jezik

Gledajući jezik, znajte da najlakše možete proverite svoje zdravlje, jer je ovaj osetljivi organ podložan promenama. Kada ga pogledate, on bi morao da bude ružičaste boje, bez nabora i nepravilnosti. Ako se njegova boja promeni ili primetite da je otečen, da ima crvene tačke ili bele naslage, udubljena - tada posetite lekara. Kada boja jezika prelazi u ljubičastu nijansu to je pokazatelj infekcije ili hiperaktivnosti organa, bela boja jezika ukazuje na anemiju, a bele mrlje mogu da nastanu kao posledica gljivične infekcije.

Usne

Podložne promenama i osetljive, usne se sastoje od najtanjih slojeva kože. Ukoliko su vaše usne suve i pucaju, a ne zaceljuju nakon svakodnevne nege balzamima, potražite savet lekara. Takvo stanje često je povezano sa nedostatkom gvožđa i vitamina B u vašem telu. Bele mrlje na rubovima usana znak su gljivične infekcije. Zato ne zanemarujte promene na usnama, na vreme reagujte.

Oči

Bistar pogled, pokazatelj je zdravog oka. Međutim, ovaj osetlivi organ podložan je promenama i morate da obratite  pažnju i na najmanje promene. Suzne oči najčešće su uzrokovane virusnom upalom, lepljiva masa u rubovima oka ukazuje na bakterijsku upalu, crvenilo je najčešće znak alergije. Ove promene vas često ne brinu, ali znajte da i nepravilno lečenje može ostaviti posledice.

Koža lica

Tonirana, čista, bez mrlja je koža kojoj svi težimo. Najveći neprijatelj je stres. On uzrokuje hormonalne promene poput akni. Ne kupujte preparate na svoju ruku, jer tako možete samo pogoršati stanje kože. Posetite dermatologa, ali promente i ishranu. Jedite hranu bogatu vitaminima, koža će vam biti itekako zahvalna.

 Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво