Читај ми!

Saveti lekara: Prepoznajte bolest

O bolestima pričamo, ali o simtomima sve ređe. Zato smo za Vas pripremili „Bukvar simptoma“ raznih bolesti.  Kada ih osetite, ne čekajte – obratite se lekaru.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Zašto je opasan visok pritisak? Koji bol u grudima može biti fatalan? Zašto je kod moždanog udara ključ u prepoznavanju simptoma? Čitajte o ovome u našem subotnjem Bukvaru simtoma. Šta Vaš izgled govori o Vašem zdravlju, saznaćete uskoro.

Simptomi visokog pritiska

Visok pritisak ili hipertenzija je bolest modernog doba, a nastaje zbog neprimerene ishrane, stresnih životnih situacija i genetike. Ignorisanje i nelečenje može da dovede do fatalnog ishoda, poput srčanog ili moždanog udara. Neki ljudi nisu ni svesni da imaju visok pritisak, dok ga ne izmere, jer ponekad nema simptoma ili se te osobe naviknu na stanje u kojem se nalaze. Kada se pojave simptomi visokog krvnog pritiska to su obično glavobolja, vrtoglavica, mučnina, povraćanje, zamućen vid, bol u grudima, nemogućnost da se dođe do daha. Zbog ovih simptoma posetite svog lekara, a smanjite upotrebu soli u ishrani.

Bol u grudima

Ukoliko osetite bol u grudima, nemojte odmah da paničite. Mnogi od Vas će pomisliti da je u pitanju srčani udar. Međutim, često je reč o o problemima sa želucem, koji nastaju kao posledica obilnih obroka. Ali ako znate  da imate povećan rizik od nastanka srčanih bolesti, ovaj bol nemojte zanemariti (stežući jak bol u sredini grudnog koša koji traje duže od nekoliko minuta, širenje bola u vrat i vilicu, ka levoj ruci, mučnina, povraćanje). Statistika pokazuje da je svaki drugi pacijent koji je doživeo infarkt srca, čekao dva sata pre nego što je potražio pomoć lekara. To je pogrešno. Ovi simptomi zahtevaju hitnu medicinsku pomoć.

Simptomi moždanog udara

Kod moždanog udara, prepoznavanje  je ključno. Zato zapamtite neke od ovih simptoma: slabost polovine lica, slabost i oduzetost ruke i noge (obično na istoj polovini tela), teškoće u hodu i koordinaciji pokreta, nestabilnost i vrtoglavica, otežan govor. Da li će se simptomi razviti kroz nekoliko minita ili sati, nda li će njihov intenzitet varirati, to za Vas nije bitno. Najvažnije je da ih zapamtite i ako ih osetite, odmah potražite pomoć lekara. Znajte da je kod moždanog udara svaki minut važan i da od toga često zavisi brzina oporavka pacijenta.

Grčevi u stopalima

Ovo su sve češći simptomi, pa ih ne smemo zanemariti. Nenadani i oštri bolovi u stopalima, najčešće su znak umora ili preterane fizičke aktivnosti. Ipak, stručnjaci kažu da takvi grčevi mogu da budu simptomi nedostatka magnezijuma, kalcijuma i vitamina D, kao i znak dehidratacije i vrlo slabe cirkulacije. Zato morate da nadoknadite ove materije, a to nemojte činiti na svoju ruku, već uz dogovor sa Vašim lekarom.

 Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво