Читај ми!

Odgovori lekara, 28. 12. 2013.

Lekari Doma zdravlja „Savski venac“ i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ odgovaraju na vaša pitanja na sajtu RTS-a sredom i subotom.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Poštovani čitaoci, i ove subote lekari Doma zdravlja „Savski venac“ odgovaraju na Vaša pitanja. 

Savet subote: Da li ste znali da smeh predstvalja lek? Pre samo 50 godina ljudi su se smejali 18 minuta dnevno, danas to u proseku rade manje od šest minuta. Smehom se poništava dejstvo stresa, a osoba se posle svega nekoliko minuta oseća znatno bolje. Dokazano je i da smeh može da smanji visoki krvni pritisak, poboljša cirkulaciju, stimuliše nervni sistem, aktivira metabolizam.

Pitanje: Moram da radim, a već danima me hvata jeza. Pijem čajeve, vitamin Ce, „koldreks“. Šta još da uzimam, jer ne mogu sada na odmor? (P.P)

Odgovor: Simptomi koje navodite najviše ukazuju na prisustvo nekog virusa. Preporučila bih Vam da se javite lekaru da se uradi krvna slika sa leukocitnom formulom, pregled urina i biohemijske analize krvi, ako lekar proceni mogu se uraditi i virusološke analize da bi se utvrdilo koji ja virus u pitanju.

Drugi razlog za osećaj jeze kod Vas mogu biti i premor i stres na poslu,  jer i sami navodite da morate da radite. U svakom slučaju, pokušajte više da spavate, pravilno se hranite, povećajte unos svežeg voća, povrća i tečnosti, uvedite obaveznih pola sata brzog hoda svakodnevno. Uzimanje vitamina Ce, E, cinka i drugih preparata za jačanje imuniteta može Vam koristiti. (Dr Snežana Kalabić)

Pitanje: Šta da radimo da bismo smanjili povećanu slezinu? (S.J)

Odgovor: Uvećana slezina ili splenomegalija podrazumeva povećanje slezine koja fiziološki teži 150 grama. Slezina nekada može biti većih dimenzija fiziološki i tada ne treba preduzimati nikakve mere. Svakako je potrebno utvrditi razlog uvećanja slezine. Uzroci uvećanja slezine su različiti (hemolitička anemija, infekcije, upalne bolesti, ciroza jetre, ciste u slezini, rak krvi i proliferativni poremećaji), te je u dijagnostici potrebno uraditi fizikalni pregled, krvnu sliku i biohemijske analize, ultrazvuk stomaka kao i dodatnu dijagnostiku ukoliko je potrebna (CT, MRI, pregled koštane srži).

Potrebno je uvek lečiti osnovnu bolest koja je i uzrokovala povećanje slezine. Važna je ishrana i jačanje imuniteta. Poželjno je izbegavati suhomesnate proizvode, konzerviranu hranu, masna mesa, jaja, prezrele sireve, a ne preporučuju se ni krastavac, spanać, grašak, rotkvica. (Dr Sandra Mrđa)

Pitanje: Dijagnoza: Coxarthrosis I dex. Gr. IIIa et lat.sin gr II Radiculopatio L5 et S1 I dex. Sy lumbale chr. HLP

Imam 77 godina i nesnošljive bolove u listu desne noge, posle 100 metara hoda noga mi skroz utrne tako da ne mogu više da hodam. Sa malim prekidima, ovaj bol traje već tri godine. Rađene su mi terapije: elektro, fizikalne. Molim Vas za savet (ugradnja veštačkog kuka ili nešto drugo što bi imalo efekta, jer je bol neizdrživ). (D.P)

Odgovor: Kako navodite ograničeno kretanje, kao i činjenicu da trpite jake bolove smatram da je vreme da se javite ortopedu, koji će proceniti opšte zdravstveno stanje i razmotriti mogućnost operativnog lečenja. Ne znam koliko je trajalo lečenje propisano od strane fizijatra, ali i to dolazi u obzir u slučaju da operacija nije indikovana. (Dr Milica Mugoša)

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво