Areal RNIDS – prvo digitalno ćiriličko pismo

Srbija je dobila prvo digitalno ćiriličko pismo sačinjeno za internet i štampu. Areal Registra nacionalnog internet domena Srbije, skraćeno RNIDS, delo je profesorke Fakulteta primenjenih umetnosti Olivere Stojadinović. Da li se lako čita i na pametnim telefonima?

Pismo je rađeno godinu dana, a može se koristiti za upotrebu u softveru za kreiranje i uređivanje teksta i u profesionalnim programima za tekst i grafiku.

„Uglavnom je problematika to što je prvenstveno pismo za internet i onda je tu bilo potrebno podešavati i probati direktno na internetu, da se vidi da funkcioniše u svim veličinama i da u svim veličinama dobro izgleda“, objašnjava Olivera Stojadinović, profesorka Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

Ćirilički fontovi sa „Gugla“ podržavaju najčešće rusku ćirilicu, te su mala slova: g, d, p i t, do sada pisana na ruskom. Ako se povećaju ili umanje, ta slova se deformišu toliko da budu nečitljiva.

„Ovo pismo je napravljeno namenski posebno za štampu, posebno za veb, tako da kada se instaliraju fontovi koji su posebno napravljeni za veb, onda će ti tekstovi na vebu lepo izgledati, biti čitki u različitim veličinama“, Predrag Milićević iz Registra nacionalnog internet domena Srbije.

Pismo je pogodno za sve digitalne sadržaje. Novi ćirilički fontovi dobro će doći i u digitalizaciji udžbenika.

„Sa Fakulteta primenjenih umetnosti izdavač je otkupljivao studentske fontove, pa smo na taj način dolazili do originalnih pisama, ali nadamo se da će sve više biti inicijativa da se prave i da se podrži pravljenje takvih pisama“, napominje Olivera Batajić Sretenović, docentkinja Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

Pismo se izuzetno dobro čita na malim ekranima pametnih telefona. Besplatno je i može se preuzeti sa sajtova Registra nacionalnog internet domena Srbije i Tipometra koji je učestvovao u izradi.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се