Erdogan poručio prvi turski električni automobil

Na svečanoj promociji prvog turskog električnog automobila TOGG, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je obavio probnu vožnju i izvršio porudžbinu. Turska je uspela da ostvari svoj šezdesetogodišnji san da proizvede svoj automobil – a ovaj će biti u skladu sa najnovijim dostignućima auto-industrije, što podrazumeva i autonomnu vožnju.

Fabrika u kojoj će prvi turski automobil na električni pogon biti proizveden biće izgrađena u Bursi, na milion kvadratnih metara, na zemljištu koje pripada vojsci.

Očekuje se da će u pogonima biti zaposleno oko 4.300 ljudi, uključujući 300 kvalifikovanih radnika. Godišnje će se proizvoditi 175.000 automobila, u pet različitih modela.

Automobil će imati domet do 500 kilometara i litijum-jonsku bateriju domaće proizvodnje, koja se, prema medijskim izveštajima, može napuniti do 80 odsto za manje od 30 minuta.

„Svedoci smo ostvarenja šezdesetogodišnjeg turskog sna. Naš san je bio da imamo automobil proizveden domaćom tehnologijom, koji će proneti naše ime u svetu. Tražili smo hrabre ljude da to učine i sada ih imamo“, navodi predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Turska je prvi put pokušala da proizvede sopstveni automobil 1961. godine. Bio je to „Devrim" (Revolucija), ali projekat nije odmakao dalje od prototipa.

U godinama koje su usledile, Turska je razvila auto-industriju dovodeći strane proizvođače kao što su „Ford“, „Britiš motor korporejšn“, „Tojota“, „Honda“, „Hjundai“, „Mercedes-Benc“, MAN. Tako su nastali modeli koji su se proizvodili po stranoj licenci – „Anadol“, „Murat“, „Ojak“.

„U ovaj projekat će tokom 15 godina biti uloženo ukupno 22 milijarde turskih lira (3,7 milijardi dolara), a automobil će biti dizajniran kao pametan uređaj kompatibilan sa internet stvarima“, ističe turski predsednik posle vožnje obalom Bosfora u modelu budućeg potpuno domaćeg električnog automobila. 

Predviđeno je da potpuno električni automobil ima dve konfiguracije motora od 200 ili 400 konjskih snaga. Proizvodni pogoni treba da budu završeni 2021. godine, a prvi automobil biće proizveden 2022. godine.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво