Proizvodnja „smart" vozila se seli u Kinu

Kineska automobilska kompanija „Džili“ preuzela je 50 odsto udela u „Smartu“ od „Dajmlera“. Zajedno će upravljati kompanijom gradskog automobila, koja teži da postane samo električni brend. „Smart“ automobili će se od sledeće godine proizvoditi u Kini. Da li će tako Evropa ostati bez još jednog brenda?

Za mnoge koji poseduju „smart" vozila kod nas dobra je vest da će moći još bar 15 godina da imaju tehničku podršku za sadašnja vozila preko ovlašćene mreže „Mercedesa". Međutim, novi električni „smartovi" imaće izdvojenu prodaju i servis.

Novi električni modeli stižu od 2022. godine pa nadalje. „Mercedes-Benc" će voditi računa o dizajnu i stilu budućih modela, a „Džili" će voditi sektor za inženjering.

„Neće biti razlike u kvalitetu, idemo na premijum brend koji će i po standrardu plastike i standardu elektrokomponenti biti na visokom svetskom nivou", kaže Olega Kaleus iz „Dajmlera".

Glavna prodaja se očekuje u Kini koje je inače i najveće tržište u svetu.

„Imamo ambicizne planove za proizvodnju od 100.000 do 350.000 malih gradskih automobila. Godišnje to će biti veliki profit i za Mercedes ali i za Džili fabirku", tvrdi Li Šufu iz kompanije „Gili Kina".

Do lansiranja novih modela 2022. godine, sadašnji „smart" automobili nastavljaju da se proizvode u „Dajmlerovim" pogonima u Francuskoj i Novom Mestu u Sloveniji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи