Prodavnice aplikacija beleže rekordnih 204 milijarde preuzimanja

Korisnici su tokom 2019. godine preuzeli 204 milijarde aplikacija i potrošili 120 milijardi dolara navodi se u godišnjem izveštaju „Ap Enija“(App Annie).

Broj preuzetih aplikacija u 2019. godini je viši za šest odsto u poređenju sa 2018. i skoro duplo veći nego u 2016. godini. Korisnici su potrošili 120 milijardi dolara na aplikacije, pretplate i druge vidove potrošnje u aplikacijama.

Prema ovom istraživanju, prosečan korisnik mobilne mreže 3,7 sati dnevno provodi u korišćenju aplikacija za mobilne telefone.

"App Annie" navodi da je rekordan rast preuzimanja aplikacija za mobilne urećaje posledica promena na tržištima Indije, Brazila i Indonezije u kojima je od 2016. godine zabeležen rast od 190, 40 i 70 odsto. Istovremeno, stopa rasta u Sjedinjenim Državama se zaustavila na pet odsto u istom periodu, dok je Kina ostvarila rast od 80 odsto.

Ne znači da korisnici na takozvanim „starim“ tržištima ne preuzimaju aplikacije, već da rast broja preuzimanja iz godine u godinu počinje da se smanjuje. Ipak, na tim tržištima se i dalje beleži veliki broj instalacija, više od 12,3 milijarde u Sjedinjenim Državama, do 2,5 milijarde u Japanu i dve milijarde u Južnoj Koreji.

Na igre se i dalje troši najviše novca, tako da njihov udeo u potrošenih 120 milijardi dolara iznosi 72 odsto. Ali prelazak na pretplate je takođe imao veliku ulogu u rastu potrošnje jer su one u prošloj godini iznosile 28 odsto potrošnje, što je rast od 18 odsto u poređenju sa 2016. godinom.

Pretplate su sada primarni način na koji mnoge aplikacije koje nisu za igru ostvaruju prihode. Na primer, 97 odsto potrošnje u prvih 250 najbolje plasiranih iOS aplikacija u Americi zasniva se na pretplatama. Na Gugl pleju 91 odsto potrošnje bilo je zasnovano na pretplatama.

Konkretno, aplikacije za upoznavanje poput Tindera i aplikacije za video-striming, poput Netfliksa i Tensent videa, ostvarili su rekordne zarade zahvaljujući pretplatama.

"App Annie" takođe predviđa da će mobilna industrija do 2023. godine učestvovati sa 4,8 hiljada milijardi dolara u globalnom BDP-u.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 16. jan 2020, 14:19) - anonymous [neregistrovani]

Onaj momenat

Kada ti se ceo život svede samo na aplikacije. A postoji li aplikacija za život?