„Majkrosoft“ preporučuje korisnicima šta da rade povodom prestanka podrške za „Vindouz 7“

Povodom vesti o ukidanju podrške za „Vindouz 7“ iz kompanije „Majkrosoft“ je saopšteno da korisnici mogu da nastave sa korišćenjem računara koji rade na tom operativnom sistemu, ali uz povećan bezbednosni rizik.

„Majkrofost" je saopštio da je, nakon deset godina od objavljivanja „Vindouza 7", obustavio podršku za taj sistem sa ciljem da preusmeri sredstva ka podršci razvoju novih tehnologija i bogatijih iskustava za svoje korisnike.

„Prestanak podrške operativnom sistemu ‘Vinduz 7’ podrazumeva da tehnička podrška, softverske i bezbednosne ili hitne ispravke više nisu dostupne za ovaj proizvod. Iako korisnici mogu da nastave sa korišćenjem računara koji rade na operativnom sistemu ‘Vindouz 7’, on će bez kontinuiranih softverskih i bezbednosnih ispravki biti u znatno većem riziku od napada virusa i malvera”, naveo je „Majkrosoft”.

Prema navodima kompanije, najbolji način da korisnici ostanu bezbedni i koriste ažuran set usluga je prelazak na „Vinouz 10”, koji predstavlja najbezbedniji operativni sistem zajedno sa „Ofis 365” paketom. Dodaje se da se tako omogućava najefikasnije korisničko iskustvo, sigurnije, brže i lakše neko ikada ranije.

„Privatni korisnici mogu na dva načina da izvrše tranziciju na ‘Vindouz 10’, od kojih je najefikasniji nabavka novog uređaja sa ugrađenim operativnim sistemom, čime je omogućeno da u potpunosti iskoriste zaštitu, bezbednost i napredne alate koje poslednji ‘Vindouz’ sistem pruža. Punu verziju ovog softvera, korisnici mogu nabavkom licence da nadograde i na stare računare, koji su kompatibilni sa tehničkim zahtevima ‘Vindouz 10’ operativnog sistema", piše u saopštenju.

Dodaje se da je, imajući u vidu da su mnoge kompanije u različitim fazama procesa nadogradnje operativnih sistema, „Majkrosoft” kompanijama svih veličina obezbedio produžena sigurnosna ažuriranja za „Vindouz 7", do januara 2023. godine.

Počev od decembra 2019. godine, kompanije mogu kupiti produžene apdejte, kako bi svojim korisnicima i kupcima obezbedile potrebnu sigurnost, do prelaska na „Vindouz 10”.

Zaključuje se da će „Majkrosoft”, kao i do sada, nastaviti da pruža podršku i preporuke svojim korisnicima o koracima koji će im omogućiti što jednostavniji prelazak na novi operativni sistem.

broj komentara 5 pošalji komentar
(petak, 17. jan 2020, 13:02) - Alek [neregistrovani]

Prodavanje magle

Operativni sistemi zastarevaju - to je činjenica.

Svi sistemi su podložni virusima i malveru, ali mehanizmi širenja nisu toliko pametni. Adekvatna konfiguracija OS sprečava virus da "uđe", bez obzira na to koliko je opasan.

Za "ojačavanje imuniteta" starijeg operativnog sistema, preporučujem smernice koje objavljuje NIST agencija.

(četvrtak, 16. jan 2020, 15:40) - anonymous [neregistrovani]

Windows .

To je do sada najlosiji sistem Windows. Ako hocete neku dobru stvar preporucujem MAC.OS-Apple, jeste da je skup ali i vredan.

(sreda, 15. jan 2020, 22:19) - anonymous [neregistrovani]

Millennium bug

Jos jedan (Win10) najbezbjedniji sistem do sada. Sjecam se jos one panike, planeta ce stati, ako se ne napravi (kupi) update za milenium bug.

(sreda, 15. jan 2020, 15:58) - anonymous [neregistrovani]

Sta preporucuje?

Pa linux. Stvar je jasna kao dan.... i to brz magle. :)

(sreda, 15. jan 2020, 14:56) - anonymous [neregistrovani]

problem ažuriranja

Novi "Windows 10" koliko god bio reklamiran kao dobar, ima jedan po meni veliki propust, a to je njegovo automatsko on line ažuriranje. Preterano sporo (u slučaju većih zakrpa), što dovodi do potpunog prestanka procesa redovnog rada dok se ažuriranje ne obavi do kraja. To zna da traje ponekad i par sati . Microsoft je novi koncept ažuriranja zamislio sa idejom da se računari nikad ne isključuju i da su stalno on- line (što je trend u poslovnom svetu i kućnim uslovima naročito u Americi) pa se to relativno brzo obavi. Sve se odvija lagano u pozadini. Navike i uslovi rada na Balkanu i dosta drugih država izvan Amerike su takvi da se računari "gase" na kraju radnog vremena i sledeći radni dan eto belaja kad krenu masovna ažuriranja koja traju duže vremena zbog toga jer vam računar nije ostao on - line da pokupi sve "zakrpe". Tada sve to traje mnogo duže i blokira vam redovan rad. Microsoft je bio svestan tog propusta te je našao solomonsko rešenje, a to je da je od skoro uvedena opcija da možete da odložite automatsku instalaciju većih "zakrpa" na period do 30 dana i da vas "zakrpe" ne prekidaju u redovnom procesu rada. Ceo koncept ažuriranja zbog toga treba da se promeni iz korena i navodno je Microsoft rešenje tog problema najavio tek za novu verziju Windowsa koja se očekuje u budućnosti. Do tada mnogi i danas rađe koriste Windows 7 između ostalog i zbog ovog "problema" ali "sila Boga ne moli" pa će na kraju svi hteli ne hteli morati da pređu na novi Microsoftov OS upravo zbog prestanka podrške za čuvenu "sedmicu" ili da se opredele za neki od Linux sistema koji po mom ličnom iskustvu ima daleko brži i bolje rešen sistem ažuriranja.