„Uber“ će da taksira i na nebu

„Uber“ je na Sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu predstavio planove za leteći taksi. U nastojanju da izbegne saobraćajne gužve tako što će se kretati iznad njih, ova kompanija je u saradnji sa južnokorejskim proizvođačem automobila „Hjundaijem“ najavila letelicu na električni pogon.

„Uber“ želi da ponudi alternativu drumskom taksiju koja će omogućiti da pilot i tri putnika prelaze gradske relacije od 96 do 290 kilometara na sat. Letelica sa četiri propelera koji se rotiraju za 90 stepeni može da uzleće i sleće vertikalno, pa joj ne treba mnogo prostora za poletanje.

„Sistem naručivanja prevoza ostaje isti. Jednostavno putem aplikacije pronađete prvi slobodni parking helidrom i vozilo stiže", kaže Ralf van Nufel iz „Hjundaija“ i precizira da vas letelica brzo može odvesti do najbližeg helidroma, što ne znači uvek željenu lokaciju.

Kompanija se nada da će ovu uslugu ponuditi do 2023. godine. Američka kompanija već se udružila sa proizvođačima aviona „Bel helikopter“ i „Embraer“ sa ciljem razvoja sopstvenih letelica.

„Udruživanje znači kraći put do rešenja i brzu realizaciju ovakvih projekata“, dodaje Van Nufel.

Letelica S-A1, koju će proizvesti „Hjundai“, najnoviji je pokušaj da se vazdušni saobraćaj oslobodi upotrebe fosilnih goriva. Potpuno električna vazduhoplovna tehnologija sporo se razvija i zaostaje za sektorom električnih automobila.

broj komentara 6 pošalji komentar
(sreda, 15. jan 2020, 11:32) - Боки [neregistrovani]

е још и то

...сада ћемо из буџета морати куповати и летелице приватним таксистима, једино што ће "директни" лет од аеродорома Никола Тесла, па до рецимо платформе у центру ићи преко Авале и филмског града... некако...

(sreda, 15. jan 2020, 00:20) - anonymous [neregistrovani]

Sad ce taksisti

Strajkovati da moraju dzabe da dobiju i ove letelice samo da bi dalje postojali....

(utorak, 14. jan 2020, 01:22) - anonymous [neregistrovani]

Uber na nebu

Bez dozvole, verovatno.
A ovaj koji se pita gde je svet, a gde mi, treba prvo da se zapita da li iko normalan može da želi anarhiju, da svaka kompanija može da radi šta hoće. Pod uslovom da je američka ili barem Zapadnoevropska, naravno.

(ponedeljak, 13. jan 2020, 17:23) - Zoki [neregistrovani]

Maaa....pusti planovi

Sve su to samo planovi koji ce se na kraju izjaloviti. Malo morgen da ce dobiti dozvolu za komercijalno preletanje naseljenog podrucja. Znaci piši: Propalo

(ponedeljak, 13. jan 2020, 14:24) - Рауш [neregistrovani]

Лети ‘тицо

Да ли је Убер истражило тржиште колики то проценат становништва је ок са летењем а и брзине од 260 км у градским условима заиста делује врло безбедно ;о)

(ponedeljak, 13. jan 2020, 14:07) - anonymous [neregistrovani]

Gde je svet, a gde smo mi?

Ovo je za ne poverovati. Gde je otisao svet, a gde smo mi, stagniramo idalje zarobljeni na kraju 20. Veka.