Veliki povratak lovaca na Pokemona

Igra za pametne telefone „Pokemon GO", nekada senzacija u celom svetu, ipak nije nestala s mape. Naprotiv, igra zarađuje više novca nego ikada ranije.

Prema podacima analitičarske firme "Sensor Tower", 2019. godina je bila rekordna za igru „Pokemon GO“, koja je zaradila oko 900 miliona dolara putem kupovine u aplikaciji. To znači da je „Pokemon GO“ nadmašio i prvu godinu svog postojanja po prihodima pošto je 2017. godine zabeležen pad broja igrača i zarade. Međutim, ova igra je napravila veliki povratak.

Inače, besplatne igre uglavnom u početku naprave ogroman uspeh u zaradi i popularnosti, a zatim polako nestaju sa tržišta. Druge, pak, započnu skromno pa polako rastu do vrhunca popularnosti i finansijskog uspeha. Međutim, „Pokemon GO“ nije sledio nijedan od ovih trendova.

Posle izuzetno uspešne 2016. godine u kojoj je igra postala viralna senzacija i zaradila 832 miliona dolara, popularnost je naglo opala, pa je zarada 2017. godine iznosila 582 miliona dolara. Međutim, uvođenjem novih mogućnosti, poput trgovine u borbi, kao i poboljšanih performansi kamere, zarada je ponovo povećana 2018. godine na 816 miliona dolara.

"Sensor Tower" procenjuje da je kompanija "Niantic" zaradila više od 3,1 milijardu dolara do danas na igri „Pokemon GO“. Međutim, ne ide sav novac developeru aplikacije jer "Niantic" ima dogovor o deljenju prihoda s kompanijom The Pokemon Company koja je u većinskom vlasništvu „Nintenda“.

Ipak, deo kolača je "Nianticu" pomogao da postane vodeći developer i jedan od od najuspješnijih kreatora aplikacija u industriji igara.

broj komentara 0 pošalji komentar