Vizija unapređenja obrazovanja novosadskih studenata najbolja na svetu

Studenti Univerziteta u Novom Sadu osvojili su prvo mesto na Međunarodnom takmičenju u dizajnu za budućnost edukacije u Kini. Njihova ideja proglašena je za najbolji način da se unaprediti obrazovanje u svetu.

Zamislite da plesne ili sportske korake ne morate da učite u realnom, već u virtuelnom svetu, koji možete videti uz noačare, a osetiti pomoću specijalnog odela.

„Nakon što bi se kreirao trodimeznionalni virtuelni svet u taj svet bi se ušlo uz pomoć VR-a i egzo-odela, gde se VR koristi za vizualizaciju tog prostora, dok se odelo koristi kako bi imali fizički osećaj elemenata iz tog sveta“, objašnjava Aleksandar Rajić student Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

„Može da se primeni u obrazovanju za različite struke. To nam je bio i cilj da ljudima koji se bave različitim strukama, steknu neku vrstu, mi smo to nazvali, veštačke prakse“, dodaje kolega Ognjen Obradović, student Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Vovri sistem može i da navodi korisnika kako ispravno da obavlja određenu radnju i tako, recimo, pripremi budućeg hirurga da ne napravi grešku na pravom pacijentu.

„On ima osećaj da je u tom svetu zato što sve vidi i može da opipa i onda operacija koju u njemu vrši je kao stvarna operacija“, pojašnjava članica tima, Olivera Pavlović sa Fakulteta tehničkih nauka.

Njihova idjea je daleko ispred današnjih tehnologija, a za njenu realizaciju potrebno je, pre svega, mnogo novca.

„S obzirom da je naša ideja prilično inovativna trenutno ne postoje dovoljno razvijene tehnologije da bi ta ideja bila realizovana, ali u budućnosti stručnjaci predviđaju da će ovo biti prilično primenjivo“, navodi Jovana Adamov sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Razmišljanje za budućnost i donelo im je pobedu na takmičenju u Kini.

„Mi smo imali 48 sati da osmislim celu ideju, nakon toga smo je prezentovali pred stručnim žirijem i nakon toga smo dobili povratnu informaciju da smo pobedili timove iz Tunisa i Kine“, kaže Tamara Dragojević, članica tima, student Filozofskog fakulteta.

Takmičenje je održano na Univerzitetu u Pekingu, a učestvovali su timovi studenata čije su ideje odnele pobedu na takmičenjima u svojim državama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво