Naučnici „teleportovali“ informaciju između dva čipa

Deljenje fotografija, mimova i drugog sadržaja preko kvantnog interneta je korak bliže nego što je bilo, jer su naučnici uspeli da prvi put trenutno „teleportuju“ informacije između dva čipa koja nisu bila fizički povezana.

Moderni fizičari sanjaju o tome da naprave kvantne kompjutere koji bi mogli da rešavaju probleme previše komplikovane za današnje najmoćnije superkompjutere, ali njihovo stvaranje zahteva da nauče kako da rukuju sa kvantnim česticama, koje su manje od atoma.

Naučnici sa Univerziteta u Bristolu i Tehničkog univerziteta u Danskoj stvorili su uređaje na nivou čipova koji mogu da zahvaljujući kvantnoj fizici manipulišu pojedinačnim česticama svetlosti.

Čitavo istraživanje objavljeno je u časopisu Nejčer fiziks (Nature Physics).

U jednom od eksperimenata istraživači su uspeli da prvi put demonstriraju „kvantnu teleportaciju informacije“ između dva uređaja, koristeći proces poznat kao „kvantno sprezanje“.

To je fenomen koji se pojavljuje kada se parovi ili grupe čestica nalaze u takvom stanju međudelovanja da promena u jednoj znači promenu i u drugoj čestici, kao i da je razdaljina između njih nebitna.

„Uspeli smo da demonstriramo vezu kvantnog sprezanja visokog kvaliteta između dva čipa u laboratoriji, u kojoj su fotoni na oba čipa delili isto kvantno stanje“, naveo je koautor studije Den Levelin.

Naučni tim imao je stopu od 91 odsto uspešnosti prilikom „teleportovanja“ čestica, što je veoma dobar rezultat.

Mogućnost uspostavljanja i održavanja pouzdanih kvantnih kola je ključ u stvaranju složenijih uređaja i, konačno, kvantnih komunikacionih sistema i mreža koje bi mogle da komuniciraju sa konvencionalnom elektronikom.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво