Tehnološke inovacije koje će obeležiti 2020. godinu

Godina na pragu nove decenije 21. veka doneće nam brojne novitete na tehnološkom polju. Tu je 5-G mreža, zatim napredak Interneta stvari, izmenjene stvarnosti, autonomna vozila...

Kraj godine se polako bliži, a sa njim i početak nove decenije. Kada dođe kraj godine, često se osvrćemo na prošli period, ali planiramo i sledeći.

Ukoliko efikasno planirate privatni i poslovni život za naredni period, dobro je biti obavešten koje tehnologije nam mogu biti na raspolaganju. Evo nekih tehnoloških trendova za 2020. godinu.

Jedna od tehnologija koje su podigle veliku prašinu u prethodnom periodu je 5-G mreža. Samo najavljivanje 5-G mreže otvorilo je veliki broj debata. 

Smatra se da će ova mreža u narednim godinama, a možda već i u 2020. postati neophodna pogotovo kada se radi o kompanijama.

Izmenjene stvarnosti  

VR (vitruelna stvarnost) i AR (proširena realnost) postaju sve prisutniji u svakodnevnom životu. VR je tehnologija koja ubacuje korisnika u drugu realnost, dok AR tehnologija pojačava njegovu okolinu.

Obe tehnologije imaju veliki potencijal u industriji zabava i igrica, ali i u sferi edukacije i učenja.

One mogu da se koriste, na primer, za edukaciju mladih hirurga i sličnih poslova, ali i za marketing.

Zajedničko kompanijama „Tesla“ i „Vejmok“ je to što teže da naprave potpuno funkcionalne automobile koji bi se sami vozili. 

Mnogi automobili već imaju mogućnost da samostalno koče, drže odstojanje, parkiraju, pale svetla, brisače ili imaju senzore koji vas drže unutar trake.

Povezivanje uređaja 

Ovakve tehnologije će biti sve više usavršavane, ali i dostupnije u ekonomskom smislu.

Internet stvari ili Internet of Things predstavlja mogućnost međusobnog povezivanja različitih uređaja. Poslednjih godina mogućnost povezivanja je sve veća. Već možete da povežete vaš pametni telefon sa televizorom, automobilom, ali i hranilicom za pse, pa čak i frižiderom.

Ova tendencija rasta Interneta stvari nastavlja se i u narednim godinama.

Ovo su, naravno, samo predviđanja na osnovu onoga što danas znamo. U tehnološkom svetu iznenađenja su česta pojava. Iz ovih razloga neophodno je da ažurno i pomno pratimo nove tehnološke trendove kako bismo podigli našu produktivnost i svest.

broj komentara 4 pošalji komentar
(utorak, 31. dec 2019, 11:38) - anonymous [neregistrovani]

@Kraj decenije

Kad smo već kod nauke: prvo kraj decenije je period završetka decenije a ne jedan momenat. A oba su ispravna, nakon dogovora. Deceniju mogu da označavaju poslednje dve cifre godine isto kao i tehnički početak decenije tako da sve decenije počevši od prve imaju isto trajanje. I nije mnogo bitno, zar ne?

Srećna Nova Decenija! Da vam sve bude berićetno i svako dobro da vas snalazi gde god se uputili... Samo veselo...

(subota, 28. dec 2019, 10:22) - anonymous [neregistrovani]

Веома лош превод са енглеског

Као да је преводио робот, а не човек.

(četvrtak, 26. dec 2019, 10:40) - anonymous [neregistrovani]

.

Tačno tako.

(sreda, 25. dec 2019, 21:58) - Srdjan [neregistrovani]

Kraj decenije

Kraj ove decenije je tek 31.decembra 2020.godine, dakle za godinu dana.