Motorola One Macro na testu – doživite detalje

One serija mobilnih telefona izborila se za poziciju u žestokoj konkurenciji u srednjem segmentu i donela je nove verne kupce kompaniji „Motorola“. Zadatak da nastavi tradiciju sada je pripao novom telefonu One Macro, koji smo imali priliku da testiramo. Model ima svoje prednosti koje bi uz brend mogle da otvore put do uspeha.

„Motorola“ je odlučila da novi telefon, koji je izašao u oktobru ove godine, nazove po makro kameri čime je svesno istakla tu njegovu mogućnost. Ipak, telefon ima i druge adute. Krenimo redom.

Dizajn

Motorola One Macro ima plastično kućište koje na prvi pogled izgleda kvalitetno. Na testiranje nam je stigao model u tamnoplavoj boji pozadine koja mu daje određenu eleganciju.

Dimenzije su 157 x 75 x 9 milimetara, a težak je 186 grama. Veoma lepo leži u ruci uprkos većim dimenzijama. Naročito su lepo postavljeni senzori kamere. Tu je i čitač otisaka prstiju na kojem je utisnut „Motorolin“ znak.

Ipak, telefon ne deluje baš otporno na udarce i ogrebotine, zbog čega korisnicima preporučujemo korišćenje zaštitne maske i stakla. Ono što je pozitivno, jednu silikonsku providnu masku dobijate u pakovanju. Istina, s maskom One Macro ne deluje toliko elegantno kao bez nje, ali ukoliko padne, svakako više neće izgledati lepo.

Ekran

Prednost ekrana telefona One Macro je veličina od 6,2 inča. Ipak, ima rezoluciju od 720 x 1.520 piksela. Od telefona s kraja 2019. godine očekivalo se više u tom smislu. Međutim, nakon testiranja ne možemo reći da je to u velikoj meri primetno i da smeta.

Između ivice telefona i ekrana ima malo crnog prostora, što je za ovaj cenovni rang i očekivano, ali to lepo izgleda, naročito pri slabijem osvetljenju. Deo ekrana pri vrhu zauzima i selfi kamera.

Baterija

Autonomija – 4.000 miliamper časova. Ipak, od tog podatka bitnije je kako se baterija pokazala na testu, a to je odlično.

Većini korisnika baterija ne bi trebalo da „iscuri“ u važnim trenucima. Prosečnim ona će sigurno trajati do dva dana, a onim zahtevnijima dan ili dan i po.

U pakovanju se dobija brzi punjač sa USB C ulazom.

Procesor i memorija

One Macro je opremljen, za ovu kategoriju, dobrim MediaTek Helio P70 procesorom sa osam jezgara i sa četiri gigabajta RAM memorije. Možemo reći da je prilikom testiranja radio dobro i da nije kočio.

Nije bilo problema prilikom surfovanja na internetu ili reprodukcije kvalitetnijih video-sadržaja. Zaljubljenici u video-igre takođe bi trebalo da budu zadovoljni jer je doživljaj prilikom većine igrica dobar, čemu doprinosi i pomenuta veličina ekrana.

Tu je 64 gigabajta eksterne memorije koju možete proširiti dodavanjem memorijske kartice do 512 gigabajta. Ali, ukoliko se odlučite za memorijsku karticu onda gubite mogućnost korišćenja dve SIM kartice istovremeno.

Motorola One Macro dolazi sa sistemom Android 9.

Kamera

Mnogima jedna od najbitnijih stavki prilikom kupovine mobilnih telefona u današnje vreme jeste kamera. Naročito kod onog koji je ime dobio po jednoj od njih.

Kod aparata One Macro glavna kamera ima 13 megapiksela. Ipak, ključno za nju jeste osvetljenje, uz koje se postižu dobri rezultati i kvalitet fotografije. Veliku pomoć predstavlja i brzi laserski autofokus. U uslovima slabijeg svetla nisu najbolje istaknuti detalji.

Kada je reč o selfi kameri, ona ima osam megapiksela i slična je situacija sa rezultatima koji zavise od svetla. Međutim, može se reći da One Macro pravi dobre selfije, i oni kojima je to važno tim segmentom bi trebalo da budu zadovoljni.

Opet se ponavljamo, ali kvalitet video-snimka u uslovima boljeg osvetljenja je mnogo bolji nego u tami ili polutami. Zbog nedostatka stabilizacije, ruka bi trebalo da vam bude prilično mirna.

Dolazimo i do već nekoliko puta pominjane makro kamere pomoću koje je moguće fotografisanje objekata koji su blizu uz fokus na mnogo detalja. Makro vižn senzor vas približava objektu koji se fotorafiše pet puta bliže nego što je to ubičajeno. I zaista fotografije deluju lepo.

Korisnici koji vole fotografije nalik umetničkim ili oni kojima je važno da na društvene mreže postave prizore sa mnogo detalja sigurno će ovu opciju smatrati korisnom.  

Zvuk

Sve više je onih koji telefon koriste za slušanje muzike. U tom segmentu, modelu se ne može mnogo zameriti.

Zvučnik je smešten sa donje strane, pored ulaza za punjenje. Zvuk je jasan i dovoljno glasan za slušanje u sobi prosečne veličine.

Kvalitet zvuka preko slušalica zavisi mnogo od samih slušalica. Mi smo testirali nekoliko modela različitih cena, i svaki put je zvuk bio pristojan.

Dobra vest je i što u „Motoroli“ kod modela One Macro nisu odustali od FM prijemnika, tako da možete slušati i radio. Takođe, napominjemo da se ulaz za slušalice nalazi sa gornje strane telefona.

Zaključne napomene

Motorola One Macro je telefon sa cenom ispod 300 evra i tek mu predstoji borba na tržištu u sledećoj godini. Kao njegove najveće prednosti smo pomenuli makro vižn kameru, odličnu autonomiju baterije i lep i elegantan dizajn.

Ono što je najvažnije kod testiranja telefona jeste subjektivan osećaj, koji jeste veoma dobar.

Verujemo da telefon ima potencijal da se dopadne pre svega vernim „Motorolinim“ kupcima na domaćem tržištu gde je konkurencija u srednjem segmentu sve veća i bogatija. Onima koji nisu probali android telefone ovog proizvođanja One Macro mogao bi da predstavlja i lepu ulaznicu u svet „Motorole“.

U uslovima kada se proizvođači žestoko takmiče, prevagu odnose ukus i navike samih korisnika.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво