Odobrena proizvodnja Nasinog „tihog“ supersoničnog mlaznjaka

Budućnost je stigla, ali je postojao jedan problem – bila je zaglušujuća. Nasa tvrdi da je našla rešenje i napravila „tihi“ supersonični mlaznjak.

Šezdesetih godina prošlog veka razvoj putničkih mlaznjaka koji lete brže od zvuka obećavao je revoluciju u međunarodnom vazdušnom saobraćaju. Rastojanje između Njujorka i Pariza trebalo je da se prelazi za manje od tri i po sata – što je bilo duplo kraće u odnosu na konvencionalne letove.

Uz čuveni „konkord“ to neverovatno vreme putovanja postalo je privilegija bogatih koji su to sebi mogli da priušte, jer je za jedan ovakav let trebalo 75 tona goriva. No ekstremna buka koju su proizvodili ovi supersonični vazduhoplovi, bila je dodatni razlog što su 2003. godine povučeni iz saobraćaja.

Nasa sada ima smeo plan da oživi eru supersoničnog transporta svojim modelom „X-59“.

To je nova Tiha supersonična tehnologija (Quiet SuperSonic-QueSST), kako se zvanično zove, „X-59“, eksperimentalni mlazni avion koji je razvila svemirska agencija, a koji ima takav dizajn koji smanjuje nivo buke kada avion probija zvučni zid.

Ambiciozni projekat rezultat je dugogodišnjeg istraživanja i razvoja, a model je ove nedelje prošao veliku tehničku prepreku i dobio odobrenje za konačno sklapanje, kako je najavila Nasa.

To znači da će „X-59“ 2021. godine obaviti svoj prvi probni let čiji detalji će biti potvrđeni i odobreni sledeće godine.

Mlaznjak koji će probijati zvučni zid, ali mnogo tiše, koji neće stvarati probleme ljudima na zemlji, gradi kompanija "Lockheed Martin", a ceo projekat košta blizu 250 miliona dolara.

Ostaje da vidimo da li će se nadzvučni vazdušni prevoz dobiti novu šansu.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво