Kina pustila u aktivnu službu svoj prvi domaći nosač aviona

Prvi kineski nosač aviona potpuno domaće proizvodnje svečano je danas predat armiji i pušten u aktivnu službu.

Nosač aviona nazvan je „Šandong“ po istoimenoj provinciji na istoku Kine, javila je kineska državna agencija Sinhua.

Ceremoniji predaje broda u upotrebu, održanoj u mornaričkoj bazi na ostrvu južne provincije Hajnan, prisustvovao je i kineski predsednik Si Đinping.

Posle zvaničnog dela ceremonije, usledilo je fotografisanje, a Si se potom ukrcao na nosač aviona i izvršio smotru počasne straže.

Vlasti su saopštile da je dizajn zasnovan na prvom nosaču aviona ove zemlje „Lijaoningu“, koji je kupljen kao polovan od Ukrajine 1998. godine i prilagođen potrebama kineske mornarice.

Kako su ranije pisali mediji, poslednje testiranje je obavljeno od 27. februara do 5. marta.

Brod, koji je nadograđena verzija „Lijaoninga“, jedinog kineskog operativnog nosača, prošao je kroz sve testove i pokazao svoj komandni sistem i borbene mogućnosti, preneli su kineski mediji u aprilu, kada je nosač prikazan i na kineskoj državnoj televiziji.

Brod ima radar integrisan sa jarbolom i oružani sistem postavljen na palubi. Opremljen je pistom koja ima dovoljno prostora za 32 borbena aviona J-15, šest više od svog prethodnika.

Nosač tipa 001A može da razvije brzinu od 31 čvor, odnosno 57 kilometara na sat. Kako je najavljeno, Kina će do 2035. godine izgraditi još šest nosača aviona, od čega četiri na nuklearni pogon.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво