Nova hibridna „Kamazova“ drumska krstarica neće da upali ako je vozač pijan

Ruski proizvođač kamiona „Kamaz“ otkrio je novi futuristički kamion za koji se očekuje da će se pojaviti na putevima za pet godina. Kompanija tvrdi da novo vozilo na hibridni pogon nudi vozačima izuzetan komfor sa prostranom kabinom i veštačkom inteligencijom koja će pojačati njihovu bezbednost.

„Kamaz-54901 kontinent“ težak je 30 tona, a pokreće ga hibridni pogon – dizel agregat potpomognut električnim. Takvo rešenje ga čini 17 odsto efikasnijim od prethodnih modela koji išli isključivo na dizel. Potrošnja goriva je, navodno, 25 litara na 100 kilometara.

Prostrana kabina osmišljena je tako da obezbedi maksimalan komfor za vozača tokom dugačkih putovanja. Opremljena je frižiderom, mikrotalasnom pećnicom, šporetom i umivaonikom.

Tu je i odvojena pregrada za dokumenta i papire, sef i 90 centimetara širok krevet na rasklapanje. Elektronika u kabini se delimično napaja solarnim panelima na krovu vozila.

Ono na šta su u „Kamazu“ posebno ponosni jeste hajtek kabinski sadržaji, počevši od kontrolne table sa ekranom osetljivim na dodir dijagonale 39 centimetara.

Jedan tablet smešten je u volan, dok su još dva ekrana postavljena sa strane kabine i povezana su sa kamerama koje menjaju retrovizore.

Posebno je zanimljiva implementacija tehnologije veštačke inteligencije, koja sprečava vozača, ukoliko je u alkoholisanom ili stanju umora, upali kamion.

„Kontinentov“ motor neće upaliti ukoliko vozač ne prođe alko-test. Osim toga, kamiondžiju tokom vožnje stalno prate dve kamere, koje procenjuju fizičko stanje na osnovu pozicije glave, frekvencije treptanja i drugih parametara.

Sistem veštačke inteligencije „drumski pilot“ postavljen je kao glavni pomoćnik vozaču u novom kamionu – može i da iznenadno zakoči, prelazi iz trake u traku, automatsko skreće, a poseduje u prilagođavajuću kontrolu drumskog krstarenja, prepoznavanje svetala na semaforu...

broj komentara 8 pošalji komentar
(sreda, 25. dec 2019, 01:12) - anonymous [neregistrovani]

istina

tačno tako

(petak, 20. dec 2019, 17:17) - Tikomir [neregistrovani]

@5 Godina

Majstor si lupanja,svaka cast!

(četvrtak, 19. dec 2019, 14:49) - anonymous [neregistrovani]

bravo

izgleda fenomenalno!

(sreda, 18. dec 2019, 19:42) - anonymous [neregistrovani]

Stari dobri lanac

Lanac na točak kad parkira da ne naleti kakav američki helikopter i ode tehnika.

(sreda, 18. dec 2019, 15:59) - Dr.Top [neregistrovani]

5 Godina

Za pet godina, dakle u momentu kad prvi kamion siđe sa trake, već će spadati u zastarjelu tehniku.

(utorak, 17. dec 2019, 21:53) - anonymous [neregistrovani]

Фикус је паметнији

@Sremac

Па Руси пију званично по Евростату много мање од Немаца, Британаца, Швеђана, Финаца, Данаца,... Зато у тим земљама и не смеју да уграде алкотекст у камионе. У Русији смеју.

(utorak, 17. dec 2019, 19:03) - anonymous Dragan [neregistrovani]

Uuu bre

Kakav kamion. Bravo, za Ruse! Mogu oni sve da naprave ako pozele.

(utorak, 17. dec 2019, 15:39) - Sremac [neregistrovani]

Alkohol

Pa ko ce ga onda u Rusiji voziti??