Predstavljen prvi kamion-šleper na struju

Uprkos tome što između Sjedinjenih Američkih Država i Evrope ekonomski odnosi ne cvetaju, u Madridu je evropski proizvođač „Iveko“ predstavio kamion-šleper na električni pogon, izrađen sa američkom kompanijom „Nikola“. Model „nikola tri” debitovaće na sajmu komercijalnih vozila u Hanoveru, iduće godine. Oba proizvođača električnih vozila iz Amerike koriste ime našeg velikana Nikole Tesle. Jedan za automobile, a sada drugi za kamione.

„Nikola trek“ je prvi kamion-šleper na struju, koji je nastao u saradnji kompanija „Nikola“ i „Iveko“, a namenjen je evropskom tržištu. 

Dva proizvođača su udružila snage tako što je osnovu za električni kamion pružila kompanija „Iveko“, kao specijalista za teretna vozila sa konvencionalnim pogonom, dok je Nikola bio zadužen za savremena tehnološka rešenja koja uključuju i alternativni pogonski sistem – na struju.

„Možda se nekom čini da idemo ispred vremena, ali veoma brzo kamionima će biti zabranjen ulaz u širi centar Evropskih gradova pa eto prave alternative“, rekao je Gerit Maks iz kompanije „Nikola“.

Predstavljena verzija namenjena je regionalnom saobraćaju, odnosno prevozu robe na srednjim distancama do 400 kilometara.

Električni pogonski sistem raspolaže sa 480 kilovata (653 konjske snage) i obrtnim momentom od 1.800 njutn/metara, a kamion može da ima dve ili tri osovine i nosivost do 26 tona

„U prvih deset godina samo na održavanju i vožnji zarađujete pola novog kamiona. Očekujemo i pomoć država pri kupovini u beneficijama koje ne mogu biti manje od 40 odsto cene kamiona“, smatra Ana Suspendo iz „Iveka“.

Inače, kompanija „Nikola“ navodi da je ovo vozilo uvod u sledeću fazu kada se očekuju i električni kamioni sa vodoničnim ćelijama ali se oni neće pojaviti na tržištu pre 2023. godine.

 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво