Gde će se u Srbiji proizvoditi pametne bombe i rakete

U Srbiji se intenzivno radi na početku proizvodnje "pametnih" bombi i raketa. Vlada Srbije poslednjih godina investirala je sedam miliona evra u razvoj zemunskog preduzeća "Teleoptik žiroskopi". Trenutno su glavni projekti napadno-navigacijski sistem za avion "orao" Vojske Srbije i glave za samonavođenje raketa za VS i za strane kupce.

"Teleoptik žiroskopi", preduzeće koje je decenijama bilo tehnološki lider u SFRJ, radilo je za Vojsku i za civilno tržište.

"Proizvodili smo žiroskope, delove za telefone, delove za naše avione 'jastreb', 'galeb' i 'orao'. Šezdesetih i sedamdesetih godina, po licenci Sovjetskog Saveza, proizvodili smo upravljački mehanizam i glave za samonavođenje protivoklopne rakete 'maljutka', i protivavionske rakete 'strela 2M'", objašnjava za emisiju "Dozvolite" direktor kompanije Milan Nastić.

Devedesetih godina je zbog sankcija situacija bila loša, a sve do pre nekoliko godina "Teleoptik" je bio na ivici propadanja. Onda je Vlada Srbije uložila sedam miliona evra i to već daje rezultate.

Glavni projekti su glave za samonavođene rakete, odnosno za srpske "pametne" bombe i rakete, a razvijaju se nišanske sprave za minobacače, sistemi za upravljanje vatrom.

"Razvojni program ogleda se i u razvoju optičkih nišana, opto-elektronskih nišana. Proizvodimo dnevne i pasivne nišane, proizvodimo i termalne nišane u najnovije vreme, što je jedan tehnološki nivo izdignut u proizvodnji optičkih nišana", objašnjava direktor ove kompanije iz Zemuna.

Zanimljivo je da u "Teleoptiku" postoji mašina za obradu proizvoda pomoću nanočestica, kakve se koriste i u industriji mobilnih telefona. Ovde se koriste za proizvodnju delova nišanske sprave za minobacač.

"Dobijamo jednu potpuno novu dimenziju u primeni materijala koje najviše srećemo svuda oko nas. U ovom slučaju je omogućeno da primenom te tehnologije dobijamo izuzetna antikorozivna, antifrikciona i antihabajuća svojstva", objašnjava stručnjak za nanotehnologiju dr Goran Jakšić.

Važan projekat – navigacijski sistem za "orla" 

U "Teleoptiku" postoji i sektor avionike koji je dugi niz godina opstajao zahvaljujući entuzizajmu zaposlenih. Poslednjih godina rade se konkretni projekti za Vojsku Srbije i za inostranstvo.

"Imamo i nekoliko ugovora vezano za realizaciju sistema za strane kupce. To se uglavnom odnosi na sisteme avionike i sisteme glava za samonavođenje, raznoraznih raketa. Vazduh zemlja, zemlja-zemlja, još nismo radili rakete vazduh-vazduh, ali videćemo kako će se stvari razvijati", objašnjava rukovodilac razvoja sistema avionike Miodrag Marković.

Trenuto najvažniji projekat sektora avionike "Teleoptik žiroskopa" je napadno navigacijski sistem za avion "orao" Vojske Srbije.

Cilj je da "orao" bude spreman za korišćenje pametnog naoružanja u svim vremenskim uslovima, danju i noću. Projekat vode stručnjaci iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, a uključeno je više srpskih firmi iz sektora odbrambene industrije.

Kao rezultat rada na modernizaciji aviona "orao" u ovoj kompaniji počela je proizvodnja kompjutera i monitora. Osnovne komponente i sirovine se uvoze, a onda se od njih sklapaju i prave kompjuteri i monitori.

Uspeh u narednim godinama, kažu u "Teleoptik žiroskopima", garantuje i saradnja sa stranim kompanijama što će olakšati borbu na svetskom tržištu.

broj komentara 5 pošalji komentar
(ponedeljak, 09. dec 2019, 04:28) - Горан [neregistrovani]

Ћирилица ...

Волео бих да видим ћириличне натписе на вишенаменским показивачима.

(nedelja, 08. dec 2019, 18:24) - anonymous [neregistrovani]

Orao JE odleteo svoje

Treba razviti avion sa nizom postavkom krila I dodatkom uz kabinu aviona Koji Moze da obezbedi manji odraz na radaru.Da ima stabilnost u letu I da Moze da Leti ispod radara.Nebitno je to sto ce leteti subsonicnim brzinama Ako ima tehnicku vrlinu navodjenja na zamisljene ciljeve da tako kazem.Da Ga koristimo za osmatranje ,trending I podrsku pesadiji,protivoklopnih sredstava,helikoptera I dronova a za zastitu od aviona imamo PVO

(nedelja, 08. dec 2019, 15:44) - anonymous [neregistrovani]

Cackamo

Bolje da praviimo pametnu decu nego pametne bombe jer mogu da nam se o glavu olupaju. Cackamo tamo gde nam nije mesto.

(nedelja, 08. dec 2019, 12:43) - Огњен [neregistrovani]

Џојстик

Ако развијају савремене системе, како то да нису направили своју пилотску палицу, него користе Тhrustmaster-ов H.O.T.A.S Warthog? Надам се да неће то уграђивати у наше авионе, него да ће направити ипак нешто квалитетније, јер је то ипак играчка за рачунарске симулације. Додуше веома квалитетна играчка, али ипак играчка.

(nedelja, 08. dec 2019, 10:40) - anonymous [neregistrovani]

Modernizacija orla

Vec vise decenija se govori o modernizaciji orla i supergaleba. Ovim trendom oprema ce stici kada ti ovioni budu izbaceni iz upotrebe zbog dotrajalosti. Mnogo pricamo ali sporo radimo.