Amerika sledeća stanica za patent srpskog naučnika

Nagrada svetske organizacije za intelektualnu svojinu dodeljena je Urošu Turanjaninu iz Kragujevca. Njegova „Primena 3D kamera u procesu savijanja aluminijumskih i PVC profila“ najbolji je pronalazak u Srbiji u 2019. godini. Pronalazak je, osim u našoj zemlji, zvanično zaštićen u devet najrazvijenijih zemalja sveta, a očekuje i formalno priznanje patenta u Sjedinjenim Državama.

Globalni problem u izradi lučnih elemenata u građevinarstvu, elektro, automobilskoj i avio-industriji rešio je pronalazak iz Srbije.

„Mi smo pomoću 3D kamera i veštačke inteligencije značajno tehnološki unapredili mašinu i time omogućili automatsko upravljanje procesom savijanja čime smo obezbedili preciznost savijanja i bezbednost rada na mašini“, naglašava Uroš Turanjanin iz „Tim-ing“ centra Kragujevac.

Za razliku od ranije ručne proizvodnje, potpunom automatizacijom dobijaju se proizvodi besprekornog kvaliteta, savijaju se profili velikih dimenzija, koji do sada nisu obrađivani, a svi otpaci mogu da se recikliraju.

„Te 3D kamere omogućuju trodimenzionalni snimak procesa savijanja čijom primenom na mašini za savijanje detektujemo profil, uvodimo povratnu spregu računara i profila koji se savija i dobijamo luk idealnih dimenzija“, objašnjava Miloš Davidović iz „Tim-ing“ centra.

Jedinstven tehnološki pronalazak brzo je pronašao put do kupaca. Kao i raniji pronalasci kragujevačkog inovatora, Si-en-si mašine sa 3D kamerom plasirane su u 37 zemalja. Projekat je finansijski podržao Fond za inovacionu delatnost Vlade Srbije.

„Radimo na razvoju dva nova modela najsavremenijih pametnih mašina sa 3D kamerama četvrte generacije koji će se proizvoditi u Srbiji“, kaže nagrađeni inovator.

„Tim-ing“ centar u Kragujevcu poslovanje zasniva na inovacijama i novim tehnologijama. Mašinu sa 3D kamerom razvijali su četiri godine. I posle niza pogrešnih koraka, kako kažu, patentirali su jedinstven proizvod u svetu.

broj komentara 5 pošalji komentar
(ponedeljak, 09. dec 2019, 02:14) - anonymous [neregistrovani]

Чежња

Чеже људи за стручним али и примереним третманима, то се и види кроз лепе жеље и похвалу, вероватно годи и стрчњацима кад их оправдано похвале.

(nedelja, 08. dec 2019, 15:53) - Goran Čacak [neregistrovani]

Cestitam !

Ovo je sjajna prica . Patent primenljiv u mnogim oblastima !!!
Cestitam . Lepo je ovako nešto videti

(nedelja, 08. dec 2019, 06:20) - gedža [neregistrovani]

Bravo Kragujevčani moji !

Fenomenalna inovacija toliko primenljiva u mnogim sferama privrede i života. Ono što je najbitnije ovde za vas je uniformnost profila koji pravite mašinom jer je to najbitnije za sve proračne, u kojoj god grani da se primenjuje. Znam o čemu govorim sa inženjerskog aspekta ... Čestitke momci imamo pamet u Srbiji, treba je samo podržari...

(nedelja, 08. dec 2019, 04:26) - nb [neregistrovani]

Sto su ljudi radniji to su i pametniji a,...

...sto su pametniji to su i radniji. Oni vec rade na sledecoj inovaciji, dok neki samo kukaju i cekaju da im padne s neba. Zivot je to.

(nedelja, 08. dec 2019, 02:34) - anonymous [neregistrovani]

Капа доле

Свака част мајстори, пуно среће у даљим проналасцима.