Želite spektakl na nebu? Potrebni su vam „samo“ F-22, F-16, „rafal“ i akrobatske grupe

Predstavnici svetske avioindustrije i brojni zvaničnici i gosti okupili su se ovih dana u Dubaiju na izložbi „Dubai eršou“. Događaj je privukao oko 87.000 profesionalaca iz oblasti aviosaobraćaja, a prikazano je 165 aviona u statičkom delu i letačkom programu. Učešće na izložbi je uzelo 1.300 izlagača. Svakako je najzanimljiviji deo bio letački program tokom kojeg su prikazane mogućnosti putničkih i borbenih aviona, kao i akrobatskih grupa.

„Dubai eršou“ je odlična prilika da se sklope novi poslovi i ugovori i da se prikažu novine iz aviondustrije. Avio-kompanije i proizvođači aviona često čekaju taj događaj kako bi dogovorili saradnju.

U novembru, sve oči ljudi iz sveta avioindustrije i aviosaobraćaja uprte su u međunarodni aerodrom „El Makotum“. Tu se organizuju brojne konferencije na kojima se predstavljaju trendovi i inovacije. Ove godine organizatori su se pobrinuli za dolazak oko 40 uticajnih govornika.

Izložba je počela 17. novembra a završava se danas. Skloljeni su mnogi značajni poslovi ali ono što ljude van avioindustrije najviše zanima je letački program. Izdvajamo neke od najzanimljivijih tačaka koje su privukle pažnju posetilaca ali i svetske publike i ljubitelja letenja koji nemaju često priliku da vide avione u ovoj vrsti akcije.

Kako red nalaže - za početak domaćini

Među prvima je na nebu iznad Dubaija uzdahe okupljenih izazvala domaća akrobatska grupa Al Fursan.

Reč je o timu formiranom 2010. godine koji čine piloti na avinima „aermaki mb-339nat“ italijanske proizvodnje. 

Odmah na početku izložbe atrakcija – grupa „El fursan“ je letela u savršenoj formaciji pored najvećeg putničkog aviona na svetu „erbas A380“ kompanije „Emirejts“.

Pratili su ih vojni helikopteri Ujedinjenih Arapskih Emirata. 

Avioni „alfa džet“ se zamalo sudarili 

Posle domaćina obično na scenu stupaju gosti. A scena je ovog puta zaista bila široka, naročito za goste takvog renomea – francusku akrobatsku patrolu (Patrouille Acrobatique de France). 

To je akrobatska grupa na koju je francusko ratno ovazduhoplovstvo izuzetno ponosno. Oni su se vratili u Dubai nakon nezaboravnog nastupa iz 2011. godine.

Grupa se smatra jednom od najboljih u svetu, što je i pokazala pred brojnim posetiocima. Oni lete na avionima „alfa džet“.

U Dubaju su spremili specijalni program. Posetioci su nekoliko puta bili u strahu da će se avioni sudariti jer su leteli jedni drugima u suret ali su se mimoilazili na izuzetno malom prostoru izvodeći zadivljujuće zaokrete i leteći izuzetno precizno u linijama. To su bili manevri za koje je potrebno mnogo treninga.

Moderni lovci – program za vežbanje vratova

Uprkos sjajnoj uvežbanosti akrobatski grupa, javnost je uvek više zainteresovana za mogućnosti savremenih lovačkih aviona. Prvo je nebo krenuo da osvaja F-16 „dezert falkon“, razvijen specijalno za vazduhopovne snage UAE.

Sam proizvođač, kompanija „Lokid Martin“ opisala je te avione kao najbolje F-16 na svetu. Čak i na štandu „Lokid Martina“ na izložbi posetioci su mogli da probaju simulator letenja na tom avionu.

Posle krugova koje je pravio F-16, opet predstavnik Francuske – „rafal“. Dok je leteo ispod već pomalo natmurenog neba, posetioci izložbe su ga pomnno pratili ne skrivajući oduševljenje.

Prikaz je bio do te mere interesantan da je na zvaničnom tviter nalogu izlžbe postavljen njegov deo uz pitanje pratiocima da testiraju svoje znanje o avijaciji i pogode o kojoj je letelici reč.

F-22 – istinska zvezda

Ipak, i među savremenim borbenim avionima neki se izdvajaju kao zvezde. Ovaj put, a verovatno i svaki put kada se nađe na nebu, to je bio F-22 „reptor“, američki avion pete generacije.

U Dubai su stigli predstavnici demonstraconog tima na avionima F-22 američkih vazduhoplovnih snaga.

I zaista, avion je neverovatno ubrzavao i usporavao, pravio nagle zaokrete a pilot Loko Lopez je prikazao zavidnu veštinu.

Oni koji su imali priliku da uživo prisustvuju izložbi u Dubaiju sigurno su uživali. Onima koji nisu ostaje samo da pretražuju nove snimke i kadrove po internetu.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво