Novi uvid sa Vojadžera u daleke granice

Putovanje Nasinog svemirskog broda Vojadžer 2 kroz najudaljenije delove Sunčevog sistema, pružilo je naučnicima novi uvid u daleke granice. Neočekivano jasno označena je granica na mestu gde se završava energetski uticaj Sunca i počinje međuzvezdani prostor.

Analizirajući informacije poslate sa Vojadžera 2, koji je naleteo na međuzvezdani prostor u tački udaljenoj 17,7 milijardi kilometara od Sunca, oglasili su se i istraživači.

Objasnili su da se na kraju našeg sunčevog sistema nalazi „granica“ na kojoj se čestice koje se kreću supersoničnom brzinom od Sunca, sudaraju sa hladnijim međuzvezdanim vetrom.

Granica se odlikuje naglim padom temperature i stepenom gustine čestica poznatih kao plazma.

Novi podaci razjasnili su kakav je oblik heliosfere, kao i čvrstoći helioštita, drugog dela heliosfere koji štiti naš solarni sistem od vetra koji dolazi iz međuzvezdanog prostora.

Vojadžer i dalje šalje signal ka Zemlji, kojem je potrebno više od 16 sati da stigne do satelita Nase.

Vojadžer 2 je inače druga ljudska tvorevina koja je ikada napustila Sunčev sistem. Prva je bila blizanac, Vojadžer 1.

Obe sonde lansirane su 1977. godine. Imaju pogon na plutonijum i predviđeno je da će početi da ostaju bez energije sredinom sledeće godine. Ali i dalje će nastaviti svoje zvezdano putovanje.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво