BIZIT: Digitalna transformacija – uslov bez koga se ne može u dalji razvoj

Na ovogodišnjoj, šestoj po redu, BIZIT konferenciji, koja se održava 6. i 7. novembra u prostorijama Kluba poslanika pod sloganom „Digitalna ekonomija 2020“ govoriće se o mnogobrojnim temama koje su od suštinskog značaja za oblikovanje poslovnih procesa kao i o strateškim perspektivama digitalne ekonomije.

Bez obzira na to u kom pravcu kompanije žele da se razvijaju, njihovi planovi moraju da uključe digitalnu transformaciju.

Nedavne studije pokazuju da će svetski izdaci na tehnologije i servise koji omogućavaju digitalnu transformaciju, dostići skoro dva biliona dolara do 2022. godine, pri čemu kompanije izdvajaju deset odsto prihoda za podsticanje svojih digitalnih strategija. 

Ove godine, hardver i servisi predstavljaće više od 75 odsto troškova digitalne transformacije. To pokazuje da se digitalna transformacija prepoznaje kao dugoročna investicija.

Sada više nego ikad, IT strategije su od suštinskog značaja za poslovne strategije organizacija, a najvažnija je potreba da IT podrži ambicije poslovanja. Uz više poslovnih aplikacija, više povezanih uređaja i veća očekivanja, današnji CIO (Chief Information Officer) više nije usmeren na tradicionalno upravljanje tehnologijom, već na projekte koji zaista mogu da promene poslovanje i učine ga spremnim za budućnost.

Više od 600 učesnika iz 200 kompanija

Organizatori najavljuju da je BIZIT pravo mesto gde se mogu saznati razlozi zbog kojih je digitalna transformacija ključna za svaku kompaniju koja želi da raste i ostaje ispred konkurencije u sadašnjem digitalnom svetu.

Organizovano je više od 40 predavanja, a očekuje se preko 600 učesnika i profesionalaca iz 200 uspešnih domaćih kompanija. Posetioce očekuju i tri panel‑diskusije na kojima će se podrobno raspravljati o IT budućnosti, ali i sadašnjosti i aktuelnom trenutku u kome se domaći IKT sektor nalazi.

Ove godine će po prvi put na BIZIT-u učestvovati specijalni gosti koji nisu od krvi i mesa a
vrlo su pokretni i živahni – robote.

Jedna od tema panela biće :„Kako izabrati poslovno rešenje i da li je poslovni odnos između kupca i prodavca IKT usluge jednostavan, efikasan i udoban obostrano“.

Tema koja je uzdrmala javnost u skorije vreme je 5G, a upravo će se o tome, šta će realno doneti peta generacija mobilne telefonije, tražiti odgovor na panelu. 

Pitanja koja će biti postavljena mobilnim operatorima i kompanijama sa realnim iskustvom u implementaciji 5G infrastrukture su i: „Koliko košta uvođenje 5G mreže i ko će to da plati, da li smo sigurni da neće uticati na zdravlje ljudi i životnu sredinu.“

Moderator panela „5G kontroverze" biće Dejan Ristanović, glavni urednik PS Press-a i autor serije tekstova o 5G, a među učesnicima su Rade Vujović, generalni menadžer u "Roaming Solutions Group-u" i Vladica Tintor, direktor RATEL-a.

Obrazovanje, poslodavci, i praćenje zahteva digitalnog doba 

Tradicionalno najposećeniji panel na BIZIT-u svakako je panel o obrazovanju, a ove godine će biti otvoren uvodnim izlaganjem dr Ranka Rajovića, osnivača MENSA Jugoslavija (danas Srbija).

Na panelu „Obrazovanje za digitalno doba“ razgovaraće se sa rektorima univerziteta i dekanima fakulteta na kojima postoje IKT usmerenja a sa najvećim poslodavcima u Srbiji razgovaraće se o tome kako se može unaprediti obrazovanje, i kakvi će se kadrovi tražiti u narednoj deceniji, koja suozanimanja budućnosti i kako ih steći.

Svi zainteresovani posetioci imaće prilike da svoje teorijsko znanje i sve ono što su imali prilike u toku dana da čuju na izlaganjima upotpune i primene na tri radionice.

Mašinsko učenje i „Gugl“ profesionalci 

„Gugl“ zapošljava 60.000 osoba, samo nekoliko stotina ima status trenera, jedan od njih je Miroslav Varga. U svojoj radionici „Gugl informacije koje rade u tvoju korist“, objasniće zainteresovanima, šta je mašinsko učenje i pokazati kako postići da mašinsko učenje i AI urade ono što želimo.

U drugom delu radionice, Sonja Jovović, sertifikovani „Gugl“ profesionalac za digitalno oglašavanje će pokazati kakvu korist imaju kompanije od "Google My Business" naloga.

„Lider u IT-ju i IT u liderstvu“, naziv je radionice Ivana Kokeze, osnivača firme „Kokeza Konsalting“, koji će pričati o neuroliderstvu i SAIL metodi nastaloj iz njegovog višegodišnjeg iskustva u upravljanju internacionalnim korporacijama.

SAIL metoda (Sincerity, Authenticity, Integrity, Love) pomaže menaxerima da postanu energičniji, efikasniji i uticajniji, rečju – lideri.

BIZIT je pokazao potencijal okupljanja i objedinjavanja znanja i iskustava predstavnika velikih firmi, državnih institucija i javnih preduzeća, koji na jednom mestu dobijaju priliku da sagledaju napredak i potencijal digitalizacije, najavili su organizatori.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво