Neophodna štednja i resursa i energije

U svetu je sve više pamtnih gradova a u razvijenim zemlja samo se grade pametne zgrade. Četvrta industriska revolucija duboko je zagazila u energetski sektor i velike kompanije se prilagođavaju zahtevima tržišta. Iz Francuskg „Šnajder elektrika“, koji više od dve decenije posluje u Srbiji, poručuju da digitalna budućnost zahteva štednju i resursa i enegije.

Pametne tehnologije ovladale su svakodnevnim životom građana. Ne samo da štede energiju jer se kompletno daljinski može upravljati potrošnjom u zgradama koje su i najveći rasipnici, već i građani mogu kontrolisati svoje stanove. Telefonom mogu uključivati i isključivati grejanje i hlađenje, sve električne aparate u kući i upraljati kvalitetom vazduha.

„Održavanje samih objekata, dostupnost informacijma, od toga da li u sobi imate nekog, da li gori svetlo, da li se energija štedi ili ne. Upravo ovakvi sistemi omogućavaju da maksimalno iskoristite energiju i utičete na energetsku efikasnost i štednju, naglašava Dejan Marković, generalni direktor „Šnajder elektrika“ za Srbiju i Crnu Goru.

I fabrički procesi se automatizuju, sa jedne platforme može se upravljati celokupnom proizvodnjom. To je produktivnost rada u svetu povećalo za sedam, a energtske uštede za čak, 30 odsto.

„Naravno u proteklim godinama i mi smo imali dobre rezultate. Otprilike jedan odsto godišnje smo smanjivali tu efektivnost energtske potrošnje. Moraćemo da nastavimo još brže, a za to će nam biti potrebne nove tehnologije, nova tehnološka rešenja“, napominje ministar rudarstva i energetike, Aleksandar Antić.

Rast potrošnje struje povećava i sve veće učešće eletričnih automobila. A zahvaljujući internetu i digitralizaciji, energetski sektor je potpuno transformisan. To je omogućilo i upravljnje zelenom energijom, po potrebi i iz različitih izvora, a kojoj svet teži.

„Digitalizacija je omogućila da energetski sistemi postanu mnogo fleksibilniji i da postanu mnogo više obnovljivi. Da toga nije bilo ne bi mogli da ih uključimo u ovoj meri u kojoj su sada. Isto tako ona jako utiče i na tradicionalnu proizvodnju energije“, navodi Dragoljub Damljanović, direktor Sektora SE za energetike Jugoistočne Evrope.

„Veštčka inteligencija prepozna koji su benefiti, gde su kvaraovi i na taj način efikasno upravlja mrežom“, dodaje Marković.

Softerska rešenja francuskog gignta nastala u novosadskom naučnom centru ADMS-a, rezultat su domaće pameti i tražena su u celom svetu. Sa njima se uprava elektro-distributivnim sistemima u čak 15 američkih gradova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво