Superteleskop kreće u potragu za tamnom energijom

Superteleskop, opremljen sa 5.000 optičkih vlakana započeo je najdetaljnije istraživanje Svemira do sada.

Cilj petogodišnjeg programa je da se sazna nešto o tamnoj energiji – misterioznoj sili za koju se mislilo da pokreće ubrzano širenje Svemira.

Instrument sadrži 5.000 veoma prociznih mini-teleskopa koji će na svakih 20 minuta praviti snimke svemira.

Na kraju će naučnici biti u prilici da pregledaju više snimaka galaksije nego što su svi ostali teleskopi ikada napravili.

Šta je tamna energija?

Teorija velikog praska o nastanku Svemira prvobitno je predviđala da će se njegovo širenje usporiti i da će doći do skupljanja zbog gravitacije.

Međutim, 1998. godine astronomi su bili šokirani kada su otkrili da Svemir ne samo što nastavlja da se širi, već se to širenje i ubrzava.

Preovlađujuća pretpostavka naučnika je da se nešto suprotstavlja gravitaciji, a to nešto je nazvano tamna energija.

Na osnovu prikupljenih podataka „Plank“ letelice, vidljivi deo svemira se sastoji od: 26,8 odsto tamne materije, 68,3 odsto tamne energije i samo 4,9 odsto materije.

Profesor Ofer Lahav sa Univerziteta u Londonu koji učestvuje u ovom projektu, ističe da naučnici još uvek ništa drugo nisu uspeli da saznaju o tamnoj energiji ni 20 godina posle njenog otkrića.

„Gotovo je neprijatno da živimo u Svemiru koji poznajemo samo pet odsto. Upoznavanje prirode tamne energije može dovesti do revolucije u fizici, celokupnoj fizici“, kaže profesor Lahav za Bi-Bi-Si.

Šta će novi projekat ispitati?

Međunarodni tim istraživača koristiće uređaj nazvan Spektroskopski instrument za tamnu energiju (Dark Energy Spectroscopic Instrument – Desi). Ovaj instrument je pričvršćen na teleskop „Mejl“ u opservatoriji Kit Pik u Arizoni.

Unutar „Desija“ se nalazi 5.000 optičkih vlakana, a svako deluje kao mini-teleskop. To omogućava instrumentu da istovremeno hvata svetlost iz 5.000 različitih galaksija, tačno da mapira njihovu udaljenost od Zemlje i odmeri koliko se Kosmos proširio dok je ova svetlost putovala do Zemlje.

U idealnim uslovima, „Desi“ može da se kreće kroz novi set od 5.000 galaksija svakih 20 minuta.

Što dalje „Desi“ gleda u svemir, to se više vraća u prošlost, s obzirom na vreme koje je potrebno da svetlost stigne do Zemlje. Instrument može videti predmete udaljene deset milijardi svetlosnih godina, što znači da se vraća 10 milijardi godina u prošlosti.

Bilo je i drugih sličnih projekata, ali „Desi“ će pokriti mnogo veći prostor i izmeriti ubrzanje širenja Univerzuma tri puta tačnije nego ikad do sada.

Tim naučnika je na osnovu prethodnih istraživanja napravio mapu Kosmosa sa koje će biti izabrano 35 miliona galaksija ka kojima će „Desi biti usmeren.

Kako tamna energija širi Kosmos?

Čini se da je ključna sila koja pokreće širenje, vakumski pritisak, koji je uzrokovan prostorno vremenskim fluktuacijama na sub-atomskom nivou.

Proračuni ukazuju da bi taj vakumski pritisak trebalo da bude daleko veći broj (1 sa 120 nula ) od sile koju astronomi trenutno vide kako udaljava galaksije jedne od druge.

Jedna od mogućnosti je da je vakumski pritisak bio mnogo, mnogo veći u vreme nastanka Kosmosa, a da je trenutno opao na niži nivo.

Ali da li bi odgovor mogao biti negde drugde?

Druga mogućnost je da je trenutna teorija gravitacije nepotpuna. Za razliku od drugih osnovnih sila, on nema suprotnu silu – sličnu pozitivnim i negativnim nabojima električne energije.

„Desi“ će moći da testira trenutnu teoriju gravitacije, koju je razvio Albert Ajnštajn pre više od 100 godina, jer može da vidi tako daleko u prošlost sa puno detalja.

Astronomi će moći da vide, eksploziju za eksplozijom i to sa izuzetnim detaljima, kako je gravitacija delovala tokom tog vremena, kako bi spojila čestice u planete, zvezde i galaksije koje vidimo.

Ovaj „film“ će kosmolozima omogućiti da provere da li je Ajnšajnova teorija gravitacije i teorija relativiteta tačna. Ako ne, onda koncept tamne energije možda neće biti potreban. Umesto toga, potrebna je potpunija teorija gravitacije koja objašnjava ubrzano širenje Svemira.

Na ovom projektu učestvuju istraživači sa 25 naučnih instituta iz Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Francuske, Švajcarske i Španije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара