Hakeri, digitalni ratnici modernog doba

Uz sve prednosti koje ima, internet je pred pojedince, a sve više i države i vlade u čitavom svetu, stavio mnoge bezbednosne izazove. U mnogim trenutno aktuelnim sukobima u svetu, hakeri imaju glavnu reč, ukazuje Predrag Milićević iz Registra nacionalnog internet domena Srbije.

Zahvaljujući globalnoj mreži, svakog minuta razmeni se neverovatna količina informacija.

"Savremeni vidovi tehnologije sve su prisutniji u svim segmentima svakodnevnog života a posebno dolaze do izražaja kad su u pitanju ratovi", kaže Predrag Milićević iz Registra nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS).

Milićević navodi da se ratovi više neće voditi samo u vazduhu, vodi i na kopnu, nego i u sajber okruženju.

"Sa vojne tačke gledanja, manje-više je svejedno da li će se baciti bomba ili će se hakovati neki sistem. Važno je samo postići željeni cilj. Internet nam je doneo i novu vrstu vojnika - hakere, digitalne ratnike modernog doba", naglašava Milićević.

Dodaje da su hakeri ti koji će i koji već danas imaju glavnu reč u mnogim trenutno aktuelnim sukobima u svetu.

"U budućnosti će tehnologija biti sve važnija, jer i klasično naoružanje sve više zavisi od nje", smatra Milićević.

Ipak, ne očekuje se da će se ratovi u budućnosti voditi samo u sajber prostoru.

"Uvek će jedan deo sukoba biti u ovom našem, realnom svetu, sa ove strane ekrana. Ali će taj sajber svet, odnosno ratovanje u sajber okruženju biti sve značajnije i zastupljenije. Tako da treba ozbiljno voditi računa o tome i sve države su vrlo ozbiljno posvećene tom problemu", istakao je Milićević.

Razloga je mnogo jer, kako kaže Predrag Milićević, mogućnosti sajber napada su nepredvidive i neograničene.

"Opšte je poznato da je svojevremeno hakovana iranska atomska centrala, na primer. Tako bi mogla i da se isključi struja u nekom gradu ili da se poveća nivo hlora u vodi za piće preko dozvoljenog", naveo je Milićević.

Kako onda mogućnost hakovanja svesti na najmanju meru? Kako države štite svoje resurse?

"Štite tako što ulažu mnogo u obrazovanje svog kadra. Kao što je još čika Jova Zmaj rekao - znanje je sila, znanje je moć. Bez podrobnih saznanja šta i kako može da se učini, šta može da se očekuje od druge strane i kako se tome suprotstaviti, nijedna zemlja nema šanse protiv druge koja ima mnogo veća znanja o svemu tome", zaključuje Milićević.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво