Ne morate biti paranoični, ali čuvajte svoj mobilni telefon

Programi za praćenje i nadzor na mobilnom telefonu mogu se naći u slobodnoj prodaji. Cene se kreću od 8 do 15 dolara mesečno i na internetu se uveliko oglašavaju. Stručnjaci kažu da odbrane nema - samo držite na oku svoj telefon.

Uhođenje i nadzor na digitalni način pomoću raznih aplikacija, kada ne znate ko vas prati i zašto protivzakonito je i zlonamerno, uprkos tome što su takvi oglasi česti na internetu i u slobodnoj prodaji.

„I u slobodnoj prodaji i u slobodnoj ponudi takvih aplikacija, pa čak i hardvera. Recimo na jednom sajtu možete pronaći aplikaciju koja se legalno instalira na telefone i služi za praćenje vlasnika telefona. Na sajtu koji prodaje detektivsku opremu može se naći niz hardverskih dodataka ili rešenja za uhođenje drugih osoba. Na kraju, i mobilni operateri nude specifične vidove mogućnosti praćenja, recimo, da svom kućnom ljubimcu, ili čak, svom detetu kupite ogrlicu ili satić sa karticom za mobilnu telefoniju“, napominje Voja Gašić, novinar časpisa Pi-si pres.

Na Fakultetu bezbednosti ističu da je dovoljno na internetu da ukucate pretragu najjeftinijih programa za „spaj“ varijantu na androidu i pojaviće se deset najpopularnijih aplikacija. Mesečna cena je od osam do petnaest dolara, a one skuplje se plaćaju i do 100 dolara.

„Svi ti softveri uglavnom, provlače se kao legalni jer se koriste varijantom kontrole roditelja nad decom. Da bi roditelji znali s kime deca komuniciraju, gde odlaze, s kime se sastaju i pratili njihovu korespodenciju, jer maloletnici danas masovno koriste telefone, još od najnižeg uzrasta, nažalost. Tako da je u tom kontekstu legitimnost tog softvera pozitivna i prolazi sve one zakonske osove u zemljama Evropske unije i generalno u svetu. Naravno do onog momenta dok se ne naruši privatnost, što je relativno teško dokazati“, navodi profesor dr Goran J. Mandić sa Fakulteta bezbednosti.

Neke aplikacije se otvoreno reklamiraju.

„Kao, špijunirajte svog partnera da vidite da li je veran, ili poslovnog partnera da proverite da li je hteo da snizi cenu, a nije vam rekao, i tako dalje“, dodaje Gašić.

Kompanija „Gugl“ je prošlog septembra uklonila oko 1.500 aplikacija za koje je potrvrđeno da u sebi sadrže zlonamerni kod. Najčešće se radi o reklamama koje neko šalje, a ne znate ni odakle dolaze, niti kome su upućene. Svi ti podaci se skupljaju na jednom serveru i mogu biti zloupotrebljeni.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво