Na Mesec idu u novim odelima – Nasa predstavila novu generaciju astronautskih odela

Nova generacija prototipova odela koja će astronauti nositi unutar svemirskih letelica „orajon“ i na površini Meseca kada se američki astronauti tamo vrate posle 2024. godine.

U sedištu Američke agencije za istraživanje svemira u Vašingtonu, dva inženjera predstavila su i za novinare isprobavala nova odela namenjena za svemirski program „Artemida".

Jedno odelo, nazvano "Exploration Extravehicular Mobility Unit" (xEMU), dizajnirano je za šetanje po površini Meseca, a drugo – "Orion Crew Survival System", jarko narandžasto odelo biće nošeno pri lansiranjima i sletanjima na Zemlju.

Prvi kriterijum bio je, naravno, sigurnost astronauta, ali i povećana pokretljivost u odnosu na prošla odela, što je demonstrirano time što su se inženjeri obučeni u odela saginjali, čučali i šetali.

Osim toga, dizajnirano je i žensko odelo.

„Ovo je prvo odelo koje smo dizajnirali u poslednjih 40 godina. Želimo da ono omogući našim astronima da budu i naučnici na površini Meseca“, rekao je Kris Hansen, menadžer u Nasinom odeljenju za dizajn odela.

„Mobilnost je bila najvažnija. Da biste pokupili bilo šta se poda i postavili ga u naučni instrument ili sproveli neki ogled potrebna vam je velika pokretljivost“, istakla je astronautkinja Kejt Rubins.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво