Osetite muziku

Naučnici su proizveli odeću koja zvuk pretvara u vibracije, tako da osobe oštećenog sluha kroz taktilni osećaj mogu da dožive muziku.

Pametna odeća, nazvana „Saund širt“ ("Sound Shirt"), odnosno „Muzička košulja“ omogućava gluvim osobama da osete muziku na svojoj koži. Praktično, muzika se istovremeno prevodi u podatke, lako čitljive za 16 mikroaktivatora ugrađenih u tkaninu odeće.

„Ovo je 'Zvučna košulja', koja gluvim ljudima omogućava da osete muziku kroz čulo dodira. Zamislite da idete na nastup simfonijskog orkestra i nosite ovu majicu. Kada zasviraju, osetićete različite instrumente na različitim delovima vašeg tela“, objašnjava Frančeska Rosela, osnivač i kreativni urednik kompanije "Cutecircuit".

Zahvaljujući ovoj odeći, violine se mogu osetiti na rukama, bubnjevi na leđima, što pruža impresivan doživljaj gluvom posetiocu koncerta.

„Unutar košulje nema žica. Koristimo samo pametne tkanine odnosno kombinaciju mikroelektronike i vrlo tanke, fleksibilne i provodljive tkanine. Sve je povezano, tako da je odeća mekana i rastegljiva“, ističe Frančeska Rosela.

Hermon i Hiroda, sestre bliznakinje iz Londona, izgubile su sluh u mladosti, ali zahvaljujući ovoj tehnologiji mogu da uživaju noćnim izlascima i plešu uz muziku.

„Gotovo da osetite dubinu muzike. Osećamo kao da možemo da se krećemo zajedno s njom. Dakle, to je potpuno drugačiji osećaj“, kaže Hermon Berhejn.

Senzori za svaki instrument su na različitim mestima ugrađeni u košulju. Bežičnim prenosom računar analizira muziku i pretvara u čulo dodira koje emituje košulja.

„Mislim da će nam ovo potpuno promeniti život“, ubeđena je Hiroda Berhejn.

Zvučna košulja koja će se pojaviti na tržištu imaće i aplikaciju koja će korisnicima omogućiti kontrolu senzora. Predviđena cena za jedan komad ovakve odeće je oko 4.000 evra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво