Robot-policajac sa performansama strašila u polju

Pre nekoliko meseci, javnosti Kalifornije predstavljen je robot-policajac. Tada je najavljeno da će „HP RoboCop“, koji ima i profil na „Tviteru“, patrolirati, ali i da će pomagati građanima ako žele da prijave zločin.

Posle izvesnog perioda uhodavanja, robot, koji je najavljivan kao „vrsta Robokapa“ preuzeo je „nadležnosti“ i počeo da patrolira u Hantington Parku u Kaliforniji. 

Robot-policajac, koji zapravo više liči na R2D2, nego na Aleksa Marfija, međutim, pao je na prvom ispitu.

Pošto je jedna žena, koja je bila svedok tuče, pritisnula taster za uzbunu, robot-policajac nije, kao što je bilo očekivano, kontaktirao policiju.

„Pritisnula sam dugme za pomoć, a robot mi je odgovorio : 'Odstupite!' Ponovo sam pritisnula dugme, a robot je počeo da emituje zvuke sirena, bez prestanka“, rekla je žena za En-Bi-Si njuz.

Umesto da na bilo koji način pomogne, robot je potom samo nastavio da se kreće svojim unapred programiranim putem, povremeno zastajući da bi poručio posetiocima: „Molim vas, čuvajte park čistim“.

Zaključeno je da robot uopšte nije povezan sa lokalnom policijom, a poziv za pomoć, koji je uputila žena pritiskom na taster, stigao je zapravo – kompaniji „Najtskop“, koja je robota kreirala.

„Zadatak robota se više odnosi na psihički nivo, odnosno njegova uloga je da svojim prisustvom odvrati ljude od kriminalnih radnji, a ne da se sa tim ljudima bori“, rekla je Stejsi Stivens, potpredesnica kompanije.

broj komentara 2 pošalji komentar
(subota, 12. okt 2019, 19:17) - anonymous [neregistrovani]

Izjava

Ako ništa drugo, daš otkaz pre nego što dođeš u situaciju da izjaviš takvu neverovatnu glupost. "Robota smo postavili da podseća da postoji policija". Pa ljudi pljačkaju i ubijaju i pred pravom policijom, ovo će baš da ih odvrati. Pritom, javljanje policiji da postoji problem baš i ne spada u borbu protiv kriminalaca..

(subota, 12. okt 2019, 18:22) - anonymous [neregistrovani]

ahaha

ja jedva cekam da se pojave ovi roboti pa da ih kidnapujemo i prodamo ih u delove :)