Domaći punjač za električna vozila – četiri puta jeftiniji od stranih

Na našem tržištu prvi put pojavio se domaći punjač za elektromobile. Punjač je softverski prilagođen našoj elektromreži i može da se postavi na svim objektima koji imaju dovod industriske struje.

Skoro tri godine bilo je potrebno da se napravi univerzalni punjač za elektrovozila i automobile – „feman“ koji se proizvodi u Jagodini. To je, može se reći, 100 odsto domaći proizvod iako su pojedine komponente kupljenje u inostranstvu.

Zadatak da je bio da se u jednom punjaču pronađu sva tri postojeća standarda koja postoje za punjenje automobila i on je uspešno obavljen jer svaki od priključka ima snagu do 60 kilovata i može jedno vozilo da dopuni za sat vremena, a do 80 odsto i za pola časa.

„Ima konektore za američke, japanske i evropske standarde, tako da ima 60, 60 i 43 kilovata, znači oko 160 kilovata ukupne snage. Prototip je prvi put izložen i 100 odsto je srpska pamet“, objašnjava Miodrag Nikolić iz „Femana“.

Ono što je posebno dobro, ovakav punjač je konkurentan i na domaćem i na stranom tržištu.

„Naš će biti oko 20.000 evra, a isti takav iz uvoza oko 80.000 evra“, ističe Nikolić.

Ovaj punjač je prošao sve kontole i ateste i dobio potrebne certifikate. Više nije u eksperimentalnoj fazi, već se može naručiti i kupiti odmah, a najveći kupci za sada su javne garaže i hoteli.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво