I Si Điping „zver“ za trku ima

U javnosti se malo zna o automobilu u kome se vozi kineski predsednik Si Điping. Na nedavno održanoj paradi u Pekingu, retro limuzina sa mikrofonima izazvala je pažnju koliko i novo naoružanje. Ovaj automobil koji se proizvodi u kineskoj fabrici „Crvena zastava“, nosi naziv „honći“, a njegova cena prevazilazi 800.000 dolara u osnovnoj verziji, dok predsednička limuzina sa opremom košta preko sedam miliona dolara.

„Honći 5l“ dostojan je konkurent vozilima Donalda Trampa i Vladimira Putina. To je automobil koji izgledom podseća na nekadašnje ruske partijske automobile „čakje“, koje su Kinezi u Maovo vreme preuredili kao glavno vozilo KP Kine.

Sada je to moćna drumska krstarica koja je ručno rađena i gde je svaki detalj isplaniran. Ovaj automobil ima u sebi najsavremeniju komunikacisku opremu visokog stepena, što se videlo pri otpozdravljanju i salutiranju na paradi u Pekingu.

„Kao što vidite, centralna konzola je izrađena od najfinijeg ružinog drveta i puna je elektronike i ekrana preko kojih se reguliše sve u kolima. Svi uređaji su digitalni, a i spoljno i unutrašnje LED osvetljenje sa mogućnošću trenutnog prilagođavanja situaciji na terenu, ono se automatski pali u tunelu i ima bezbroj štelovanja“, ističe Lađoši Kom iz Autobloga.

Motori „honćija“ su od osam i 12 cilinidara, a uskoro stiže i hibridna verzija. Drugi značajni deo ove limuzine je zaštita kineskog predsednika. O njoj se veoma malo zna, osim da ima sve sisteme koje imaju i konkurentski automobili, a spekuliše se da ima i specijalne sisteme za ometanje vođenih projektila i zaštitu od napada dronova.

„Komfor na zadnjem sedištu je raskošan. Tu su svi dodatni uređaji da se gostu koji se vozi pruži puna usluga. U kabini ima mesta za ljude natprosečne visine“, objašnjava Lađoši Kom.

I pored stalnih ponuda skoro svih proizvođača automobila u svetu da se ova „crvena zastava –honći“ promeni i pored toga što je ova fabrika već dizajnerski napravila automobile za 21. vek, kineska vladajuća partija ostaje verna tradiciji, ali sa novim tehnlogijama, tako da će ovaj model bar još deceniju služiti u voznom parku kineskih funkcionera.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво