Njujork tajms: Moramo drugačije razmišljati u zlatnom dobu pametnih telefona

Posle predstavljanja novih „Eplovih“ telefona i testiranja novina koje sveža tri modela imaju, novinar „Njujork tajmsa“ Brajan Čen u tekstu naslovljenom „Razmišljati drugačije u zlatnom dobu pametnih telefona“, napušta stav da telefon treba promeniti posle dve godine.

Posle više od decenije pisanja o tehnologiji, mogu da kažem da je komentarisanje novih „ajfona“ bio je jedan od mojih najjednostavnijih zadataka, počinje tekst Čen.

Iz godine u godinu, formula je bila sledeća: testirao bih najvažnije nove osobine „Eplovog“ najnovijeg pametnog telefona i procenjivao da li su korisne. Pod pretpostavkom da najnoviji „ajfon“ dobro funkcioniše, moj savet je bio uglavnom isti – preporučio bih prelazak na novi model ako je prošlo dve godine od kupovine postojećeg pametnog telefona.

Međutim,ispitivanje „ajfona 11“, modela „11 pro“ i „11 pro maks“ – najnovijih modela koje je „Epl“ predstavio prošle nedelje i koji će biti dostupan ovog petka – savetujem drugačiji pristup. 

Suma sumarum? Vreme je za potpuno nove kriterijume za korak napred kada je u pitanju telefon koji imamo.

To je zato što sada živimo u zlatnom dobu pametnih telefona, gde su poboljšanja ovih uređaja svake godine daleko od seizmičkih. Uređaji koji su predstavljeni pre tri godine ostaju sveži i više nego uspešni u onome što se očekuje od njih. Oni koji imaju „ajfon 7“ iz 2016. godine, na primer, i dalje imaju veoma dobar telefon sa fantastičnom kamerom i velikim brzinama.

Dakle, sada je trenutak da se zapitamo: Da li zaista na svake dve godine moramo unaprediti svoje uređaje?

Na osnovu testiranja koje sam sproveo nad nova tri modela, odgovor je ne, ocenjuje novinar Njujork tajmsa. Nemojte me pogrešno shvatiti – najnoviji modeli su lepi. „Epl“ ih je učinio bržim, poboljšao fotoaparate i produžio trajanje baterije. Novi modeli, takođe, mogu se kupiti već za 700 dolara, što je 50 dolara manje od najniže cene koja je važila pre godinu dana, što predstavlja olakšanje u eri u kojoj cene pametnih telefona stalno rastu.

Ali ništa od ovoga nije dovoljno da biste momentalno pohrlili za novijim telefonom ako stari imate samo dve godine. 

Najnoviji modeli „ajfona“ jednostavno nisu dovoljno odskočili od prošlogodišnjih modela, pa čak ni „ajfona 10“ iz 2017. godine.

Dakle, evo šta na kraju predlažem: Svakako bi trebalo da zamenite telefon ukoliko je vaš trenutni uređaj star najmanje pet godina. 

„Ajfon 11“ i druga dva nova modela značajni su iskorak u odnosu na one predstavljene 2014. godine. Ali za sve ostale koji imaju pametne telefone iz 2015. godine ili svežije, nema žurbe sa kupovinom. Umesto toga, izvucite maksimum iz izvanrednog pametnog telefona koji već posedujete, poručuje Brajan Čen.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво