Šta se krije ispod čaršava – kakve vojne „đakonije“ Kina sprema za paradu

Velika količina novog naoružanja spažena je tokom priprema za predstojeću vojnu paradu kojom će biti obeležena 70. godišnjica Narodne Republike Kine. Dok su neka oružja identifikovana, druga izazivaju brojne spekulacije i nagađanja.

Noćne predparadne probe iznedrile su veliki broj fotografija i video-snimaka, koje su snimili vojni entuzijasti, građani sa lokalnih zgrada i turisti. Naravno, materijal se odmah pojavio na društvenim mrežama gde gde je počelo nagađanje.

Nešto od tehnike bilo je lako uočiti, poput novog kineskog lakog tenka „tip 15“, koji je osmišljen za ratovanje na brdovitom i planinskom terenu.

Vozila „tip-15“, kao i glavni borbeni tenkovi „tip-99A“, imaju pustinjske kamuflažne šare, što je zanimljiva promena od uobičajene kamuflaže za džunglu, pa su neki to protumačili kao pokazatelj spremnosti Kine da rasporedi trupe u novim područjima.

Veliki broj drugih vozila i oružja bilo je prekriveno kako bi prvi put bila prikazana na samoj paradi.

Između ostalog, veliki uređaj u obliku torpeda je snimljen, a spekuliše se da je u pitanju podvodni dron. Kina je proteklih godina testirala nekoliko podvodnih dronova, ali su svi bili daleko manji.

Sama veličina tek snimljenog parčeta tehnike implicira da bi možda moglo da bude i naoružano.

Naredna misterija je vozilo spljoštenog oblika sa izraženim motorom, što bi možda mogla da bude, imajući u vidu aerodinamični oblik, hipersonična jedrilica ili dron.

Pažnju je izazvala i pokrivena mašina, za koju se čini da je raketni lanser, a potencijalno može da se radi i o teškom višecevnom raketnom bacaču.

Dron u obliku „letećeg krila“ (najverovatnije se radi o napadačkoj bespilotnoj letelici „liđan“ i interkontinentalne balističke rakete (novi sistemi DF-41), takođe su spaženi među pokrivenom tehnikom.

Čini se da postoji mnogo iznenađenja koje Kina želi da predstavi, ali da bi se razvejale sve sumnje o njihovoj tačnoj nameni moraće da se sačeka 1. oktobar.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 17. sep 2019, 12:24) - Radonja [neregistrovani]

Sila

Pa sad, ko voli nek izvoli !!!!

(ponedeljak, 16. sep 2019, 13:57) - anonymous [neregistrovani]

Prpa bato

Eto razloga cemu one takse, sankcije kineskim preduzecima od strane Amerike, a pre toga i sankcije Rusiji.
Na sve nacine pokusavaju da uspore vojno jacanje Kine i Rusije.
Amerikanci su svesni cinjenice da jednostavno nisu u stanju da prate tehnoloski skok u razvoju oruzja koje Rusija i Kina razvijaju, pa onda na sve nacine pokusavaju bar da ih malo uspore u tome.