Savršenstvo sa društvenih mreža mrvi samopouzdanje

Lepi ste! Koliko često čujemo ovaj kompliment i kako na njega reagujemo? Biti lep i poseban, naročito je bitno tinejdžerima, a njima je ipak i najteže da to prihvate. Mladima su uzori najčešće ličnosti sa društvenih mreža koji milione lajkova dobijaju na osnovu detaljno obrađenih i nerealnih fotografija. U poređenju sa njima, lako strada samopouzdanje.

Oni su u tim godinama u kojima su lepota i izgled veoma važni, a deo su sveta u kome vlada nestvarno savršenstvo sa društvenih mreža. Zbog toga se često zbune kada im neko kaže da su jednostavno – lepi.

„Izgled je važan svima, kako odraslim ljudima, tako naročito mladim koji ulaze u socijalnu sredinu. Oni svojim izgledom šalju poruku okolini kako žele da se predstavlje, šta žele da ljudi misle o njima“, objašnjava psihološkinja Vanja Govorko.

Voleli bi da imaju svetliju kosu, gušće obrve, manji nos...

„Kada sam zadovoljna i raspoložena u suštini ništa, a kada sam tužna možda bih želela da imam krupnije oči, da imam ravnu kosu“, odgovara Neda Cvetković na pitanje šta bi promenila na sebi.    

Njena vršnjakinja Una Drašković kaže da priželjkuje gušće obrve, Miona Gujančić ističe da je zadovoljna svojim izgledom, dok Marija Lubardić priznaje da oduvek pati zbog toga što nema tatine plave oči.

„Dosta toga, ali ne verujem da ću ikada promeniti išta jer dosadno je i biti savršen“, odlučna je Isidora Simić. 

Patike sa haljinama, uske farmerica i bluze i sve ostalo što Instagram trenutno diktira, čini se kao idealno sredstvo za prikirvanje nedostataka.

„Ne bih rekao da odelo čini čoveka. Biti čovek je jedna kompleksna stvar. Odevanje jeste vešto kamufliranje putem različitih signala kojima mi poručujemo nešto o sebi“, istakao je Srđan Vekić, glavni stilista RTS-a.  

„Najviše volim kada se osećam dobro u svojoj odeći, bez obzira na to da li ona košta 1.000 ili 10.000 dinara. Potpuno mi je svejedno“, kaže Mateja Đorđević. 

„Kada dolaze kod mene na šminkanje uvek su razočarane, kažu da su neispavane. Kada ih našminkam i sredim da izgledaju baš kao sa Instagrama promeni im se raspoloženje, vesele su“, primećuje Ivana Jovanović, šminkerka na RTS-u. 

Mlada Jana Rokić skreće pažnju na pitanja „Za koga si se ti to sredila? Za koga ti je to bitno?“. 

„Volim da verujem da sam se sredila zbog sebe, da bih sebi bila lepa, ali generalno volim komplimente i tražim komplimente. Ne mogu da lažem da to nije tako i da kažem da mi ne prija. To bukvalno može da popravi dan“, objašnjava Jana.  

Sa pojavom društvenih mreža svaka osoba dobila je šansu za svoj lični medijski prostor u kojem je imperativ selfi.

„Ne slikam toliko često selfije. Opet ranije sam dosta češće slikala, svaki put kada vidim da mi je lepa kosa, oko...“, priznaje Jana Paunović.

Aleksandar Sekulovski kao razlog što ne snima selfije navodi to što je muško: „Nije loše da radiš selfije, ali u našem društvu je nepoželjno da muškarci rade selfije“.  

Ipak, bez obzira na to šta društvene mreže kažu, oni dobro znaju šta je za njih lepo.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво