Pred nama je era električnih i hibridnih automobila

Do 2025. godine svaki treći automobil u Evropi biće električni ili hibridni. Sajam u Frankfurtu koji je u toku, ponudio je već za sledeću godinu oko 30 električnih vozila za svakodnevnu upotrebu. Ova vozila imaju visoke cene i na našem tržištu, bez subvencija države i izgradnje infrastrukture, ne treba ih očekivati tako brzo.

„Mercedes“ je odlučio da prvi do Nove godine ponudi vožnju na struju i dizel, što će u Srbiji biti i te kako interesnatno.

U okviru Sajma u Frankfurtu imali smo priliku da prvi u svetu probamo dizel hibride koji do 77 kilometara voze samo na struju, a ako idete van grada uključuje se dizel motor i onda vam je domet neograničen.

Ako ovaj automobil punite kod kuće, dnevna vožnja u gradu na struju koštaće vas samo 77 dinara po našim cenama struje, tako da vas ozbiljniji trošak očekuje tek kada idete na put.

„Mi mislimo da je ovaj domet sasvim dovoljan do posla i nazad u gradovima. Zadovoljavamo i to da se možete voziti po centru grada samo na struju, a dizel nismo izbacili iz upotrebe“, kaže Johan Ekt iz kompanije „Mercedes“.

Nova „mercedesova“ „Es“ klasa koja stiže 2022. godine, biće na struju i imaće domet 750 kilometara.

„Opel“ je takođe izbacio električna, ali i hibridna vozila. Njihova „korsa E“ koja ima pogon na baterije može da vozi i do 380 kilometara bez punjenja, što je dovoljno, kažu stručnjaci, za svakodnevnu upotrebu.

I najskuplji automobil na sajmu je hibridni. „Lamborgini sijan“ vredi 3,3 miliona evra, postiže preko 1.000 konjskih snaga i celokupna proizvodnja već je rasprodata.

„Folksvagenov“ projekat „ID-3“ je novi „golf“ na struju koji ima rang od 350 do 470 kilometra.

Njegova cena je ispod 30.000 evra i pretenduje da bude prvi narodni električni automobil dostupan svima. Na sajmu je primljeno već 30.000 kapara po 1.000 evra.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво