„Iznenađujuća“ ponuda „Huaveja“ – izvolite našu 5G tehnologiju

Osnivač i izvršni direktor „Huaveja“ Ren Žengfej predložio je prodaju trenutne 5G tehnologije zapadnim firmama kao način da se izađe u susret i razveju sigurnosne sumnje koje zagovaraju SAD.

Što je posebno zanimljivo, Ren je potvrdio da bi kupac mogao slobodno da „menja softverski kod“, čime bi bilo omogućeno da se pretraže bilo kakve greške i isprave, navodni, skriveni ulazi.

SAD i Australija zabranili su „Huavejovu“ novu 5G mrežnu tehnologiju i opremu. Velika Britanija i dalje razmatra takvu mogućnost.

„Huavej“ je više puta demantovao tvrdnje da bi omogućio kineskoj vladi da preko nove 5G mreže špijunira i remeti telekomunikacione sisteme drugih država i tvrdi da je privatna firma, koja je u vlasništvu svojih radnika.

Profesor Stiv Tsang sa Univerziteta u Londonu, koji je prethodno izrazio sumnje u „Huavejovu“ nezavisnost, rekao je da je ponuda koja bi pomogla firmama drugih država „iznenađujuća“.

„Moguće da je objašnjenje za ovakav potez to da 'Huavej' smatra da je malo verovatno da zaobiđe napore američke administracije u suzbijanju njegovog poslovanja u Severnoj Americi, zapadnoj Evropi i Australiji i Okeaniji“, rekao je Tsant za Bi-Bi-Si.

Sa druge strane, Ren, koji je predlog napravio u razgovorima za Ekonomist i Njujork tajms, rekao je da bi kupovina „Huavejove“ tehnologije značila pristup svim postojećim patentima, licencama, kodovima, tehničkim nacrtima i proizvodnoj arhitekturi.

„'Huavej' je otvoren za deljenje naše 5G tehnologije i tehnika sa američkim kompanijama, kako bi one mogle da naprave sopstvenu 5G industriju“, rekao je Ren za Njujork tajms.

broj komentara 10 pošalji komentar
(četvrtak, 19. sep 2019, 21:14) - anonymous [neregistrovani]

Podrska

Auu..... Sto se svadjate?

(ponedeljak, 16. sep 2019, 08:46) - anonymous [neregistrovani]

@6g

Al lupas. Jos nema ni u prodaji 5g telefona, s tehologija "zastarela"...

(subota, 14. sep 2019, 15:22) - anonymous [neregistrovani]

6g

Neznam koliko si upucen da su razvili ili rade na razvijanju 6g mreze pa samim tim nema nista sporno u prodaji "stare" tehnologije. Pre svega apple nije uspeo da razvije svoju 5g i tu je osnova svega da to ne mogu podneti na trzistu pa vrse pritisak

(petak, 13. sep 2019, 11:36) - anonymous [neregistrovani]

Sta je tu novo?

Huawei odavno nudi na prodaju 5G. Novo je da bi programski kod bio otvoren. Ericsson je to imao jos u osamdesetimm godinama, na tadasnjim (kod nas popularnim) AXE telefonskim centralama. Znaci ni to nije novo.

(petak, 13. sep 2019, 08:48) - anonymous [neregistrovani]

"Držite lopova"

Zapadne zemlje se prema Huawei ponašaju po narodnoj: "držte lopova!" a zapravo se time one služe. Odavno je poznato da su najveće njihove kompanije, pod uticajem vlada, implementirale dodatke za potrebe CIA, FBI, DEA, i drugih

(petak, 13. sep 2019, 07:36) - anonymous [neregistrovani]

Firma u vlasnistvu radnika

SAD ne smeju priznati da postoji toliko uspesna kompanija koja posluje u kapitalistickom sistemu a u vlasnistvu je radnika kompanije. To bi znacilo da je socijalisticki sistem u nekom svom obliku ipak uspesniji nego sto se sipa u glave mladih Amerikanaca, Evropljana i celog sveta osim nekoliko zemalja. To bi bile Kina, Severna Koreja, Iran, Venecuela, Rusija, Sirija...

(petak, 13. sep 2019, 06:06) - anonymous [neregistrovani]

Telefon

To je izmisljotina o spijunazi samo da bi se srusio kineski gigant koji je pretio da postane br 1 u svetu , dobar tel a za pola jeftiniji od iphona i samsunga. Ps svaki iphone se pravi u kini.

(petak, 13. sep 2019, 00:30) - anonymous [neregistrovani]

Razočaranje

Mislio sam da je Huavej jaka, nezavisna kompanija, vodeća po inventivnosti a pokazalo se da se zapravo plaše za svoju budućnost jer izgleda nemaju rešenje za problem sa Guglom. Kao mučenik kome prete smrću pa priznaje sve da bi sačuvao živu glavu, tako i oni. Sramotno je da prodaju svoju zlatnu koku, jadno i bedno. Razočaranje.

(četvrtak, 12. sep 2019, 23:17) - anonymous [neregistrovani]

Bravo !

Odlican i stvarno iznenadjujuci potez Huaveia.

(četvrtak, 12. sep 2019, 21:59) - anonymous [neregistrovani]

Iznenadjujuce

Sta je tu iznenadjujuce? Napravili su proizvod i zele da ga plasiraju na trziste.