Otkriveni telefonski brojevi stotina miliona korisnika Fejsbuka

Stotine miliona telefonskih brojeva povezanih sa nalozima na Fejsbuku ostalo je izloženo na nezaštićenom serveru tokom najnovijeg velikog proboja sigurnosnog sistema najveće društvene mreže.

Kada je Mark Zakerberg pre nekoliko meseci najavio pojačavanje Fejsbukove politike privatnosti, mnogi su bili skeptični, a poslednji u nizu proboja sigurnosnog sistema Fejsbuka pokazao je da su bili u pravu, jer su telefonski brojevi 419 miliona korisnika ostali nezaštićeni na Fejsbukovim serverima.

Uprkos tome što je Fejsbuk saopštio da su podaci na pomenutim serverima stari više od godinu dana, to ne menja činjenicu da je neko došao u posed ličnih podataka stotina miliona korisnika.

Sanjam Džain, bezbednosni stručnjak iz Dži-Di-Aj faundejšen (GDI Foundation), rekao je za portal Tek kranč da je otkrio baze podataka na nezaštićenom serveru, ali nije uspeo da otkrije ko je došao u njihov posed.

Server je na sebi imao pohranjene podatke korisnika iz čitavog sveta, uključujući 133 miliona iz SAD, 50 miliona iz Vijetnama i 18 miliona ljudi iz Velike Britanije.

Stručnjaci kažu da je svaki telefonski broj bio vezan za lični korisnički broj na Fejsbuku, koji je dugačak niz cifara jedinstveno povezanih sa korisničkim nalogom na toj društvenoj mreži.

Taj lični korisnički broj se potom može iskoristiti da se otkrije korisničko ime, kao i lične podatke, poput imena, pola i lokacije.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара