Ruska plutajuća nuklearka zaplovila prema novom arktičkom domu

Prva plutajuća nuklearna elektrana, osmišljena i napravljena u Rusiji, započela je put preko Severnog ledenog okeana do Čukotke, gde će obezbeđivati električnu energiju u zabačenom sibirskom regionu.

Tokom specijalne ceremonije, jedinstveno plovilo nazvano „Akademik Lomonosov“, isplovilo je iz Murmanska ka arktičkom lučkom gradu Peveku, udaljenom više od 6.000 kilometara od Moskve.

„Akademik Lomonosov“ i pomoćni brodovi će stići do svog odredišta do kraja septembra, u zavisnosti od vremenskih uslova. Postrojenje i reaktori će početi da rade do kraja godine.

Čukotka je jedna od najizolovanijih regiona u Rusiji sa veoma okrutnim vremenskim uslovima, koji sprečavaju gradnju konvencionalnih elektrana. Nova elektrana će obezbeđivati neophodnu energiju za lokalno stanovništvo, kao i za privredu, pre svega bušotine za naftu i prirodni gas.

Elektrana u sebi ima dva reaktora „KLT-40S“, svaki snage 35 megavata.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво