Teškoće u prepoznavanju laži na mrežama – algoritam se može prevariti

„Instagram“ je najavio uvođenje opcije koja će korisnicima omogućiti da označe sadržaj za koji smatraju da je lažan i tako ga učine nevidljivim za druge korisnike. Ipak, metode prepoznavanja i procene upitnih sadržaja na internetu, teške su i komplikovane za sprovođenje.

„Društvene mreže, kao šti su Fejsbuk i Instagram su u stvari javni forumi. Sama priroda javnih foruma je da oni dozvoljavaju da se objavljuju informacije koje korisnici sami postavljaju. Sada se postavlja pitanje, na koji način kompanija, koja je vlasnik tog javnog foruma može da to sankcioniše i na neki način cenzuriše. Onda više to ne bi bio javni forum, postala bi objavljivač sadržaja, kao što je Njujork tajms ili RTS“, rekao je, gostujući u Jutarnjem programu, novinar Radomir Marković. 

Marković smatra da je novi korak „Instagrama“ na neki način iznuđen i podseća da su društvene mreže postale izuzetno moćni alat kada se želi da se izvrši neki uticaj, posebno u SAD.

„Kako će sve to na kraju da ispadne, to ćemo da vidimo, zato što mi još nemamo nikakve precizne analize o tome nakoji način to funkcioniše. Po informacijama koje sada znamo, ljudi će sami da prijavljuju nešto što misle da je lažno. Pitanje je, koliko su oni u mogućnosti da to procene“, objasnio je Marković.

Smatra da će najavljeni koraci biti teški za sprovođenje, jer se algoritam može zavarati.

„Možda je pravi trenutak da ljude upozorimo da razmisle dobro o načinu na koji koriste društvene mreže. Ako već sad znamo da postoje lažne informacije i oni priznaju da postoje lažne informacije, i bore se protiv njih, imate situaciju da to vreme koje ste investirali i postavili na društvene mreže, u stvari je vama, protraćeno vreme“, rekao je Marković.

Dodaje da iza svake smišljene kampanje na društvenim mrežama stoji neka komercijalna namera, od čega treba posebno zaštiti decu, ograničavanjem vremena provedenog na internetu i kontrolisanjem ponašanja na mreži.

Komentarišući primenu algoritama koji prepoznaju lažne i prave sadržaje, Marković kaže da veštačka inteligencija ima problem „razumevanja konteksta“.

„Ako se vratimo suštini interneta i demokratičnosti javnih foruma, negde bi trebalo pustiti da to samo, se na neki način slegne, i izađe ono što vredi“, naveo je Marković.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво