Britanska vlada u borbi protiv „sujevernih naklapanja“ na internetu

Pošto je broj obolelih od malih boginja u Velikoj Britaniji dostigao vrhunac, britanska vlada planira da sazove samit društvenih mreža na kojem bi bilo reči o tome šta može da se uradi u borbi protiv dezinformacija na internetu o vakcinaciji.

Premijer Boris Džonson izrazio je zabrinutost što je od početka godine zabeleženo 230 novih slučajeva obolelih od malih boginja i što su „stvari iznenada krenule u pogrešnom pravcu“ iako Britanija ima odlične rezultate u borbi protiv ove bolesti.

Zato je Džonson naglasio da bi vlasti morale da se pozabave dezinformacijama o vakcinaciji na internetu, prenosi AP.

„Plašim se da ljudi slušaju ta sujeverna 'naklapanja' na internetu, sve te anti-vakcinaške poruke i misle da je MMR vakcina loša ideja. To je pogrešno“, rekao je britanski premijer tokom posete jednoj bolnici na severozapadu Engleske.

Društvene mreže se bore da suzbiju navalu lažnih vesti svih vrsta, od političke propagande do lažnih upozorenja o vakcinama, navodi AP.

Male boginje su visoko zarazne, a zdravstveni radnici kažu da najmanje oko 95 odsto populacije mora da bude vakcinisano kako bi se sprečile epidemije.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije u prvih šest meseci ove godine zabeleženo je više slučajeva malih boginja nego u bilo kojoj godini od 2006. godine, sa epidemijama koje narušavaju zdravstvene sisteme i izazivaju ozbiljne bolesti, invaliditet i smrt.

broj komentara 0 pošalji komentar