Amerika daje „Huaveju“ još 90 dana za kupovinu od američkih dobavljača

Američki ministar trgovine Vilbur Ros istakao je da će američka vlada produžiti rok za odustajanje od kompanije "Huawei Technologies" koja dozvoljava kineskoj firmi da otkupljuje zalihe od američkih kompanija kako bi mogla da opslužuje postojeće kupce, iako je skoro 50 njenih jedinica dodato u SAD na ekonomsku crnu listu.

Kako navodi  "Fox Business Network", 'privremena opšta licenca', koja ističe uskoro, za „Huavej“ će biti produžena za 90 dana. Takođe je i potvrđena očekivana odluka koju je  prvi objavio Rojters.

Vilbur Ros dodao je da je na entitetsku listu dodao 46 predstavništva „Huaveja“, povećavajući ukupan broj na više od 100 entiteta „Huavejia“ koji su obuhvaćeni ograničenjima.

Proširenje bi trebalo da pomogne američkim kupcima, od kojih mnogi upravljaju mrežama u ruralnim Amerikama.

„Dajemo im malo više vremena da se odvoje“, rekao je Ros.

Kada je Odeljenje trgovine početkom ove godine blokiralo „Huaveji“ i zabranilo kupovinu američke robe, to je doživljavano kao velika eskalacija u ratu na kinesko-američkoj trgovini.

Vlada „Huaveja“, koji je na crnoj listi, navodi da je kineska kompanija uključena u aktivnosti suprotne nacionalnim bezbedonosnim ili spoljnopolitičkim interesima.

Istovremeno, Sjedinjene Države kažu da bi Kina pametne telefone i mrežnu opremu „Huaveji“ mogla da koristi za špijuniranje Amerikanaca, a te navode  kompanija je više puta negirala.

„Huaveju“, najvećem svetskom proizvođaču telekomunikacijske opreme, i dalje je zabranjeno da kupuje američke delove za proizvodnju novih proizvoda bez dodatnih posebnih licenci.

Mnogi dobavljači „Huaveja“, tražili su posebne dozvole za prodaju kompaniji. Ros je rekao novinarima krajem prošlog meseca da je primio više od 50 prijava, i da očekuje da će ih dobiti više. On je u istakao da „ne postoje posebne dozvole za bilo šta“.

 

broj komentara 0 pošalji komentar