I „Instagram“ u borbi protiv lažnih vesti

„Instagram“ je najavio uvođenje opcije koja će korisnicima omogućiti da označe sadržaj za koji smatraju da je lažan i tako ga učine nevidljivim za druge korisnike, prenosi portal „Seebiz“.

Iako se Instagram ne susreće sa toliko lažnih objava kao što je to slučaj sa Fejsbukom, analitičari ističu da je možda i efikasniji u širenju lažnih informacija.

Iako objavljivanje lažnih informacija na Instagramu nije zabranjeno, njihovo označavanje prvi je korak koji je Instagram preduzeo u borbi protiv lažnih vesti i neistinitih informacija koje se šire društvenim mrežama.

Baš kao što je to već dobro poznata praksa na Fejsbuku, ubuduće će se takve informacije teže širiti i samim Instagramom.

Fejsbuk je još u maju pokrenuo prepoznavanje fotografija na Instagramu kako bi se sadržaj koji je na Fejbuku označen kao lažan ili neistinit, automatski uklonio i sa Instagrama.

Objave koje algoritam prepozna kao lažne neće biti obrisane, već će biti uklonjene iz kategorije „Istraži“ i neće se pojavljivati u rezultatima pretraživanja.

Prijavljivanje lažnih objava na Instagramu za sad će biti dostupno samo u SAD-u, a vremenom i u ostatku sveta.

Korisnici Instagrama mnogo su aktivniji u „lajkovanju“, komentarisanju i deljenju sadržaja od korisnika Fejsbuka, a faktografi koji rade sa Fejbukom su skeptični i ne veruju da korisnici sami mogu efikasno prepoznavati i prijavljivati lažne objave.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво