„Huavej“ spreman da predstavi svoj odgovor i na „Gugl mape“

Kompanija „Huavej tehnolodžiks“, posle promocije novog operativnog sistema „Harmoni OS“ koji će zameniti „Android“, planira da u oktobru predstavi i vlastiti servis za mapiranje, ukoliko im američka vlada zabrani korišćenje „Gugl mapa“ na njihovim pametnim telefonima.

Usluga mapiranja „Huaveja“, poznata kao Map kit, neće moći direktno da se koristi, ali je osmišljena da ohrabri programere da izrade aplikacije koje se zaznivaju na njegovim mogućnostima.

Map kit će biti povezan sa lokalnim servisima za mapiranje i pokrivaće oko 150 zemalja i regiona.

Američki sajt namenjen za rezervacije smeštaja „Buking holdings“, biće jedna od softverskih kompanija koja će biti partner „Huaveja“ na poslovima mapiranja.

Ovaj korak je od presudnog značaja kako bi „Huavej“ održao popularnost svojih pametnih telefona na međunarodnom tržištu. Čang Pingan, predsednik poslovne grupe „Huaveja“ za potrošače, ističe da je više od polovine aplikacija za mobilne telefone zavisno od određivanja lokacije uređaja i oslanjaju se na mogućnosti mapiranja.

Map kit će biti dostupan na 40 jezika. Nudiće usluge saobraćaja u realnom vremenu i veoma sofisticiran navigacioni sistem koji će moći da prepozna pravac trase puta. Takođe će omogućiti i mapiranje proširene realnosti, dodao je Pangan.

Vašington je u maju stavio „Huavej“ na svoju entitetsku listu i zabranio mu kupovinu američkih tehologija bez posebnog odobrenja vlade. Počev od kraja jula, neki američki dobavljači nastavili su saradnju sa „Huavejem“, ali kineska kompanija još uvek nema pristup ključnim američkim tehnologijama, pre svega uslugama ažuriranja „Guglovog“ operativnog sistema „Android“ i Gugl mapa za svoje pametne telefone.

Generalni direktor Udruženja za protok informacija u telekomunikacionoj industriji, Sijang Ligang, smatra da mada „Huavej“ kasni u pogledu usluge mapiranja, ali poseduje bazne telekomunikacione stanice u preko 160 zemalja i regiona, koje mogu pružiti dodatne podatke za satelitsko pozicioniranje uređaja i na taj način omogućiti mnogo bolju uslugu mapiranja.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара