Pomorski saobraćaj se uključuje u borbu za spas planete

U Danskoj je u redovan saobraćaj pušten prvi trajekt koji plovi isključivo na električni pogon.

„Elen“ je prvi danski trajekt koji se potpuno napaja strujom. Štaviše, nema dizel motore čak ni u rezervi. Ispod palube krije se 840 kompozitnih baterija. Jedno punjenje baterija traje 22 nautičke milje.

Električni trajekt ispušta upola manje ugljen-dioksida nego standardni. Preciznije, sam trajekt ne emituje nikakve čestice, ali snaga za punjenje baterija delom dolazi od električne energije proizvedene u elektranama koje ispuštaju ugljen-dioksid.

„Plovi na struju i to je budućnost. Nema sumnje u to. I sam vozim elektro-automobil, moramo da idemo tim putem“, veruje putnik Knud Moler Paulsen.

„Elen“, svojevrsni tihi pionir borbe za spas klime, radi na relaciji od Eroa do Alsa u arhipelagu Južni Funen. Očekuje se da godišnje preveze oko 70.000 putnika. Dnevno svoju relaciju pređe pet do sedam puta.

Plan vlade je da se do 2030. godine 70 odsto ovog vida saobraćaja bazira na električnoj energiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво