Robot koji ume da se kreće i po ledu i na rolerima

Švajcarski naučnici stvorili su robota koji može da se nauči mnogo čemu – hodanju, vožnji rolera, pa čak i klizanju. Ne samo da znaju kako bi nešto trebalo da urade, već i zašto.

Napreduje na četiri ili osam točkova, može i preko leda na malim klizaljkama. Pokret njegovih nogu, sličan talasu, imitira pokret pravih klizača.

 

„Skaterbot“, razvijen na odeljenju za računarske nauke na čuvenom švajcarskom Tehničkom univerzitetu u Cirihu, može da izvrši složeni broj poteza koristeći svoje okretne noge. Podsećajući na animirani lik oživelog pokućstva iz filma Lepotica i zver, sastavljen je od tri-de štampanih delova.

„Noge su vrlo dobre za savladavanje stepenica ili drugih vrsta prepreka. Točkovi su odlični za ravne površine. Izazov je napraviti takve robote. Veoma su teški za programiranje. Mogu da se kreću na veoma komplikovane načine, pa tako razvijamo nove tipove računarskih algoritama koji ovim robotima omogućavaju da sami smisle rešenje“, objašnjava profesor Stelijan Koros sa odseka za računarske nauke Tehničkog univerziteta u Cirihu.

Robot koristi tehnologiju veštačke inteligencije. To znači da može da razume sopstvene fizičke parametre i pri tom sam smisli kako da stigne do zadatog cilja.

Optimizuje svoje pokrete kako bi mogao da postigne određeneni zadatak. Kada jednom shvati ove pokrete u simulaciji, jednostavno ih primenjuje u stvarnom svetu. Tvorci se nadaju da će ova tehnologija moći da se primeni i za potragu i spasavanje ljudi i životinja, ne samo za isporučivanje paketa.

broj komentara 0 pošalji komentar