Više ne postoji otvoreni internet

U današnje vreme superbrzog interneta, mreža i pametnih telefona, savremenoj mlađoj generaciji teško je objasniti kako je izgledao život pre njihovog dolaska. Sociolog Dalibor Petrović objašnjava koliko su se društveni odnosi zapravo promenili, ali i sam internet.

Današnji internet se, prema rečima sociologa Dalibora Petrovića, dosta promenio.

„Zapravo, nekadašnji internet nestaje. Internet je nekada bio otvorena platforma u koju ste mogli da ukucate neku reč i pretraživači vam nisu unapred davali rezultate putem algoritama, nego ste vi samo pretraživali“, kaže Petrović.

Danas, kako je naveo, internet je zatvoren i liči na televiziju, gde imate kanale koje birate, samo su na internetu u pitanju aplikacije.

„Zaboravili smo otvorenost interneta. Ono što je njegova osnovna prednost i draž se izgubilo, a neki sadržaji koji su kontrolisani su postali dominantni“, navodi Petrović.

Prema njegovim rečima, svaka tehnologija je odraz ideje i društvene ideologije po kojoj se živi, a danas se živi u svetu koji se u poslednjih 200 godina neprestano ubrzava.

Petrović smatra da je internet dramatično ubrzao svaki aspekt našeg života.

„Moj kolega je zaboravio da ponese telefone kada je išao na godišnji odmor i tih dve, tri nedelje bez njih se odmorio kao nikada pre. U takvim situacijama mi zapravo vidimo da se nalazimo u jednom žrvnju koji nas melje“, ističe Petrović.

Današnji obrazac društvenosti je mrežna društvenost u koju je utkan svako od nas i za razliku od nekadašnje društvenosti, ova današnja je, kako kaže Petrović, zasnovana na izboru.

„Nekada su društveni odnosi bili dati, a danas se zasnivaju na izboru. Vi možete da uključite ili isključite nekoga. Možete da proširite broj kontakata, što čini da međusobni odnosi postanu plići“, objašnjava Petrović.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво