Nagradno pitanje: Šta više zrači, fen za kosu ili 5G mreža

Podatke koje 3G mreža prenese za 24 časa, 5G moći će za 3,6 sekundi. Tehnološki napredak se ne može zaustaviti, ali postavlja se pitanje kako će reagovati naš organizam kada u svakoj sekundi 90 milijardi elektromagnetnih talasa udara u naša tela, najviše u glavu.

Peta generacija mobilnih telekomunikacija se već ugrađuje i komercijalno u celom svetu. Jedan broj zemalja, u koje spada i Srbija, još uvek radi testiranja, a veliki broj zemalja planira uvođenje u bliskoj budućnosti.

Uvođenje 5G mreže je ujedno i jedan od najvećih ciljeva Evropske komisije i to postoji kao projekat više godina, a Srbija je učestvovala u pripremama tog projekta, jer se smatra da je ta tehnologija preduslov za korišćenje jedinstvenog digitalnog tržišta, navodi gošća Jutarnjeg programa, Irini Reljin iz Ministarstva telekomunikacija.

„To bi značilo da možemo svim uslugama, svim servisima, bilo koje vrste, u bilo kojoj industriji, da pristupimo preko tog jedinstvenog tržišta i to preko platforme koja bi trebalo da je najdostupnija, a to je mobilna platforma. Da bismo to zadovoljili moramo imati ogromne protoke i moramo da imamo 5G mobilnu platformu koja pruža neverovatne mogućnosti“, objašnjava gošća Jutarnjeg programa.

Reljinova napominje da u ovom trenutku mnogi naučnici rade i već testiraju u eksperimentalnoj fazi 6G sistem.

Prednosti 5G mreže

Tako velike brzine protoka kakve omogućava 5G mreža, znači da će kašnjenja biti neprimetna. U teoriji kašnjenja iznose jednu milisekundu, a u praksi to bude oko 10 milisekundi, što je na nivou ljudske percepcije. To znači da peta generacija omogućava razvoj servisa u kojima bi se zamenila intervencija čoveka.

„5G mreža omogućava da u slučaju iznenadnih situacija, u kolima, proizvodnoj hali, bilo čemu, reakcija 5G mreže je gotovo trenutna, kao da radite u realnom vremenu što omogućava da se problem reši istom brzinom kojom bi čovek to učinio. 5G je bežični sistem, mobilni i omogućava veoma brzu reakciju, što je u tehničkom pogledu njena najveća prednost“, navodi Irini Reljin.

Da li 5G mreža zrači?

Svaka od novih generacija mobilnih platformi je rađena upotrebom novih tehnologija, između ostalog i zaštitnog kodovanja. Te tehnike zaštite informacija čine da naši korisni signali budu bolje zaštićeni, da se jednostavnije i u uslovima većih smetnji i šumova mogu detektovati. Znači da svaka nova generacija ima tendenciju opadanja snage kojom se emituje, tako da su napadi i strahovanja javnosti potpuno neosnovani, ističe Reljinova.

Pretpostavlja da je mogući razlog tako velikih otpora u javnosti činjenica da će 5G imati više baznih stanica koje rade pri visokim frekfencijama. Peta generacija jeste prva tehnologija koja će zaći u visoke frekfencije, ali one su još uvek u radiofrekfencijskim opsezima, što znači da to predstavlja nejonizujuće zračenje. Zračenje postoji dok je uređaj uključen, kada ga isključite nema efekta na okolne objekte.

Jonizujuća zračenja izazivaju destruktivne promene na organizmu i ostavljaju posledice i imaju produžen efekat zračenja. Ljudi brkaju te vrste zračenja, što je još jedan od razloga što ima toliko povika na 5G mrežu, naglašava Irini Reljin.

Da li 5G razara DNK?

Ne, zato što snage uređaja nisu tako velike i fen za kosu zrači više od bazne stanice za 5G mrežu.

Da li izaziva ubrzano starenje?

U salonima lepote se već dugo vremena koriste laseri, a laseri imaju znatno viši stepen zračenja od 5G tehnologije.

Da li 5G mreža izaziva nervozu?

Zračenje to sigurno neće izazvati, problemi mogu biti samo psihološke prirode.

Uništava li 5G mreža pčele?

Sve frekfencije koje se pominju za 5G mrežu, a to su 700 megaherca, 3.4 i 3.8 gigaherca, to je 26 gigaherca i 38 gigaherca, one se sve već koriste u telekomunikacijama, tako da bi biodiverzitet odavno bio uništen da je to tačno.

Број коментара 37

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара